Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En eländig marknad

/

Vintern var sträng inte bara för renarna. Även elkonsumenterna har lidit. Hushåll har fått elräkningar som varit betydligt saftigare än normalt.

Annons

Kall vinter plus rörligt elpris ger dyrare räkningar, det verkar logiskt. Möjligen att januari och februari var extrema undantag, men de bekräftade likafullt regeln. Över en tioårsperiod har elpriserna ökat med nästan 100 procent. Tio år? Ja, visst sammanfaller det ganska hyfsat med avregleringen av elmarknaden, 1996.

Onsdagens Uppdrag Granskning var just en granskning av den elmarknad som skulle bli så mycket bättre med lite hederlig konkurrens. Var det tänkt. Men det räcker inte med en frejdig entreprenörs-anda och lite Almipengar på fickan för att bygga och driva ett vatten- eller kärnkraftverk. Någon konkurrens har det således inte blivit tal om – tre bolag dominerar marknaden – och inte heller några lägre priser. Tvärtom.

Enligt elanalytikern Jonas Almquist betalar elkonsumenterna 15 miljarder extra varje år på grund av elmarknadens konstruktion. Som Uppdrag Granskning visade är problemet handelssystemet med utsläppsrätter, en god men halvfärdig idé som skulle göra det dyrare att producera smutsig el, men som i själva verket gjort all el dyrare.

För på den nordiska elbörsen i Oslo görs ingen skillnad på ren eller smutsig el, priset sätts på marginalen, alltså efter det dyraste produktionssättet. Dyrast på elbörsen är normalt kol- och oljekraft. För de svenska kraftjättarna som producerar billig el via vatten- och kärnkraft är upplägget rena drömmen; övervinsterna räknas i miljarder.

I de rödgrönas budgetmotion finns förslag om höjd skatt för kraftproducenterna som skulle inbringa runt två miljarder till statskassan. Någon med synpunkter därom? Det skulle i så fall vara att pengarna tillfaller staten och inte går tillbaka direkt till konsumenterna.

Å andra sidan är det en ganska sympatisk tanke att kraftjättarna är med och finansierar en bättre a-kassa och generösare sjukförsäkring. KO

Mer läsning

Annons