Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elmarknaden fungerar inte

/

Den värsta kylan har släppt sitt grepp över landet. Att renovering av kärnkraftreaktorer tagit längre tid än beräknat låter som en godtagbar delförklaring till prischocken.

Annons

 Men insikten att elbolagen ändå inte förlorar på saken på grund av stoppens prispåverkan, förstärker förstås allmänhetens misstankar. El är ju ingen vara vilken som helst. Du får exakt samma produkt oavsett vad du beställer. Vi har ett elprissystem där priset avgörs av köldläget precis som det andra gånger avgörs av hur mycket det regnar och snöar över fjällen. Allra märkligast är att elbolagen kan ta ut samma pris för det som produceras för några ören, som för den allra dyraste oljebaserade elproduktionen.

I fredags uttalade sig statssekreteraren på näringsdepartementet, Ola Alterå (C), med anledning av misstankarna att kärnkraftsägarna renoverat sina verk mitt i vintern, på grund av att de kan ta ut kostnaderna i form av allmänt höjda elpriser. Nu vill man att korsägandet av reaktorerna ska upphöra. Men det stora problemet är ju ett annat, att kraftbolagen via elbörsen kan ta betalt för all produktion som för den dyraste elproduktionen.

Som ”kompensation” för den illa fungerande elmarknaden har de små konsumenterna fått ett i grunden improduktivt försäljningsled där den påstådda konkurrensen gäller skillnader i delar av ören. Inte ens för den aktive lönar det sig egentligen att bry sig. Totalkostnaden lär i stället öka med tanke på vad detta försäljningsled kostar.

Till detta ska läggas en fullständigt tandlös konsumentlagstiftning.

Hur mycket vinner bolagen på att den som ringer mitt i vintern ser att det rörliga priset för tillfället är dyrare än ett bundet. Hur mycket förlorar kunderna på det räknat över året?

Och än värre: hur kan det komma sig att elbranschen efter mer än tio år tillåts ha ett för kunden betydligt dyrare ”tillsvidarepris” för den som inte valt nytt bolag eller ringt till sitt eget bolag. Enligt DN 7 januari innebär det upp till 40 procent dyrare priser, något som 26 procent av hushållen fortfarande har. Hur kan detta vara tillåtet? Det är inte något annat än ocker!

Stärk konsumenternas ställning.

Mer läsning

Annons