Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare utan att nå alla

/

Annons

Det låter så bra. Men vad betyder det egentligen att apotek ska säljas och monopol brytas upp. Jo, det betyder att skattebetalarna lägger en halv miljard på privatisering, en halv miljard som kunde användas bättre. Vill man bara öka öppettiderna på apoteken så kan det göras till en bråkdel av kostnaden.

Ibland slår den borgerliga dominansen i medierna igenom mer än annars. När regeringen säljer ut var tredje apotek så är det som om problemet är att man inte säljer ut fler. Och att inte fler apotek säljs till småföretagare.

Den sistnämnda funderingen kan man i och för sig ha viss förståelse för. Men det stora problemet är att man minskar effektiviteten på en marknad som aldrig kan tillåtas bli en fri marknad, eftersom kunderna, som snarast bör kallas patienter, självklart måste subventioneras för i många fall väldigt dyra läkemedel.

Rent ekonomiskt innebär det att 460 miljoner kronor nu används till att smörja det nya detaljhandelsledet som är betydligt mindre effektivt än dagens statsägda Apoteksbolag.

Socialdemokraterna räknar med att det motsvarar kostnaden för cirka 2000 undersköterskor i vården.

Höjningen görs genom att höja den så kallade handelsmarginalen med tio procent från 16,5 till 18 procentenheter. Det statliga verk som tagit fram förslaget menar att den kostnadsökningen kan kompenseras genom andra effektiviseringar.

Men det finns vad jag kan se inget som kopplar de möjliga besparingarna till privatiseringen av apoteken, som därmed måste räknas som en ren fördyring, något som egentligen inte borde förvåna eftersom hanteringen blir mindre effektiv.

Till det besynnerliga hör ju att den borgerliga regeringen bryter upp ett apotekssystem som bevisligen, den i dag låga handelsmarginalen visar det, tillhör de effektivaste.

Samtidigt försvinner den strikta neutralitet mellan läkemedelsbolagen som dagens monopol kräver. Nu kan en läkemedelskedja gynna sina egna läkemedel.

Risken för höjda priser är också uppenbar om vi hamnar i en oligopolsituation av norsk typ.

Till detta ska läggas att allt, också de apotek som blir kvar i statlig ägo, ska styras strikt kommersiellt. I tre år garanteras att dagens apotek och apoteksombud blir kvar. Sedan läggs de olönsamma ner. Och för allt detta betalar vi skattebetalare nästan en halv miljon kronor per år. Så mycket billigare det hade varit att ge nya ägardirektiv om förlängda öppettider om nu det som det påstås är syftet.

Mer läsning

Annons