Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dugliga

Annons

Vapnen har tystnat i Gaza och Barack Obamas tågresa från Philadelphia i Abraham Lincolns spår, har kommit fram till Washington. I morgon tillträder han som president. Ingen kan tro att tidpunkten för vapenvilan är en tillfällighet.

Obama vill inte ha sitt firande stört av israeliskt övervåld. Men vapnen tystnade inte helt när Israel ensidigt utropade vapenvila. Först ville palestinierna i Gaza visa att de fortfarande hade möjlighet att skjuta raketer mot södra Israel.

På det viset kunde man visa att det israeliska påståendet att man nått sina krigsmål var felaktigt. Nu tror jag att israelerna i sak nått vad de kunde uppnå på kort sikt. För en bestående fred var kriget ändå meningslöst för att inte säga kontraproduktivt. Det är svårare än någonsin att se hur en fred ska se ut. Men Obama måste hur som helst våga vrida om armen på Israel.

I helgen presenterades de arbetsgrupper med representanter från sossarna, vänstern och miljöpartiet som ska ta fram en gemensam plattform inför det kommande valet.

Grupperna heter: Jobb och ekonomi, Klimat och miljö, Välfärd och rättvisa och En rättvis och hållbar värld. Till detta läggs en grupp för Storstadens utmaningar som ska motverka segregationen.

Det hela liknar det arbete de borgerliga genomförde när de bildade sin ”allians”. Egentligen är jag skeptisk till att vänsteralliansen kopierar deras upplägg. Trots allt vet väljarna redan att sossarna är regeringsdugliga. Men man går i alla fall fram med var sitt valmanifest.

Mer läsning

Annons