Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla måttstockar

/

Annons

En finansklippare som tjänar pengar har näsa för affärer. Men om samma finansklippare spelar för högt och misslyckas, har han då otur? Ja, åtminstone om man heter Maths O Sundqvist: genialisk när det går bra – motarbetad när det går dåligt. Slutsatsen bygger på alla de kommentarer som har strömmat in efter att finansmannen valde att ta bladet från munnen.

Men så är han också en bygdens son. Det ger vissa privilegier. Att Sundqvist råkar vara en symbol för den risktagningskultur som har kommit att inrama hela den här finanskrisen pratas det mindre högt om. I alla fall i det här länet. Här kör vi med dubbla måttstockar.

Bakgrunden till den kris vi nu genomlever är ju alla dessa banker och kapitalister som hade gett sig den på att krama ur marknaden. Pengarna var målet, risktagningen ett medel för att nå dit. Under resans gång försvann referensramarna till verkligheten.

Bankernas och kapitalisternas sug efter större och mer vinstbringande affärer påminner om den kriminelle småhandlaren som efter några enklare lyckade stötar känner sig manad att satsa på det stora klippet. Turen är ju alldeles uppenbart på min sida!

Skillnaden mellan småhandlaren som hankar sig fram och kapitalisten med miljarder fördelade i diverse bolag är … ja, skillnaden är väl ganska uppenbar. Båda vet emellertid vad ett misslyckande skulle innebära, för småhandlaren väntar fängelse, för kapitalisten konkurs (även om man kan tycka att det vore karaktärsdanande om somliga inom finansbranschen också fick skaka galler).

Jag vet inte hur djärv Maths O Sundqvist har varit i sina tidigare affärer. Det spelar heller ingen roll, poängen är att den här gången spelade han för högt. Nu riskerar han att förlora hela sitt imperium på offentlig auktion.

Den som i dag tycker synd om Maths O Sundqvist men tar alla chanser att häckla varje annan girig finansklippare borde kanske ta sig en funderare. Vad är skillnaden?

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons