Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörren är öppen för vänsterpolitik

/

Annons

Det är många som målar upp en bild av ett demokratiskt haveri efter Decemberöverenskommelsen. Och visst är det sant att riksdagens makt formellt sett minskar nu och att regeringens ökar. Men vad är egentligen alternativet? Sverigedemokraterna hotade med att fälla varje budget som inte anpassades efter deras krav. I praktiken var vi alla i händerna på ett parti med 13 procents väljarstöd och svårartad hybris. Vi var dessutom fast i en ekonomisk politik som majoriteten av väljarna hade röstat bort, eller trodde sig ha röstat bort, i riksdagsvalet. Situationen var en följd av de politiska spelreglerna, men den återspeglade knappast väljarnas vilja.

Decemberöverenskommelsen hotar inte demokratin, tvärtom, den var nödvändig för demokratins trovärdighet.

Förhoppningsvis öppnar den för en politik med tydligare konfliktlinjer mellan vänster och höger. För så länge de stora partierna är överens om det mesta kommer SD fortsätta vara ett alternativ för de missnöjda. Nu kommer Alliansens löfte att inte fälla minoritetsregeringens budget att tvinga dem till en tydlig oppositionsroll. SD kan inte göra anspråk på att vara det ”enda oppositionspartiet”.

För Stefan Löfven innebär överenskommelsen en chans att fullfölja det han precis hann påbörja innan allt rasade i november. Blockpolitiken kommer tillfälligtvis att leva upp. Uppgörelser över blockgränsen om försvaret, pensionerna och energipolitiken ändrar inte på det. SD:s vågmästarroll är undanröjd. Löfven behöver inte sträcka ut sin hand i tid och otid för att göra upp med de borgerliga. Nu kan han forma en regeringspolitik med MP vid sin sida och V som stödparti. Det kommer att vara möjligt att bedriva en vänsterinriktad politik.

Stefan Löfven kommer att ha tre år på sig att göra tydlig skillnad. 2015 är i mångt och mycket ett förlorat år. Då kommer regeringen att vara kraftigt begränsad av de borgerliga budgetramarna. Men det är viktigt att Löfven inte passivt förvaltar den borgerliga politiken. Han får inte fortsätta på den självutplånande kompromisslinje som den utsträckta handens politik krävde. Han måste staka ut färdriktningen för en tydlig vänsterpolitik redan i vårbudgeten. De rödgröna väljarna vill ha en rödgrön politik. Det är därför Stefan Löfven är statsminister.

Mer läsning

Annons