Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domare inte ett bättre folk

Annons

I en av de senaste årens mest spektakulära rättegångar där inte minst den unga generationen tagit del, visar det sig att domaren anklagas för jäv.

Det är inget fel att en domare är med i Svenska föreningen för upphovsrätt och Svenska föreningen för industriellt rättskydd. Men nog får han då finna sig i att han blir ifrågasatt när han sätter sig som domare i Pirate Baymålet, ett rättsfall där upphovsrätten är själva kärnan i målet.

Är domaren jävig? Inte i egna ögon. Däremot rådde han en nämndeman att avsäga sig målet när det visade sig att han är med i Föreningen Svenska tonsättare. Det är som om han själv anser att domare är ett annat slags och bättre folk.

Det är i och för sig inte första gången jag mött den attityden från det hållet. Det är som om man anser att domare och domstolar ska stå över alla misstankar.

Men så är det inte och jag tror inte det är önskvärt att det vore så. För allt måste kunna ifrågasättas. Inte minst rättsväsendet som ju har en viktig och självklar roll i samhällsbygget.

En domare som inte ens i efterhand förstår hur det ser ut när han sätter sig till doms i ett ärende där han personligen är engagerad, bidrar verkligen till att öka allmänhetens ifrågasättande av rättsväsendet.

Jag kan inte se annat än att Pirate Bay-målet nu måste tas om i tingsrätten. Alternativet är att många ungdomar som ser domen som gamlingarnas revansch tappar tron på rättsväsendet.

Mer läsning

Annons