Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokusåpan Ragunda

Åke Ljusberg har vänt underskott i Bräcke kommun och lyft Försäkringskassan i länet till nya höjder.

Annons

Med sina hårda nypor, goda hand med underställda och långa erfarenhet av offentlig förvaltning framstod han som en idealisk kommundirektör för det kristyngda Ragunda.

Men Ljusberg orkade inte, motståndet blev för stort. Det urusla samarbetsklimat som präglar kommunen krävde sin tribut och efter bara sju månader kliver han av sitt förordnande. Ragunda står nu utan administrativ ledning, ty förutom Ljusberg har även ekonomichefen och tekniske chefen sagt upp sig. Vilken soppa!

Åke Ljusberg hade tre mål som kommundirektör, att få ordning på ekonomin, stimulera näringslivsklimatet och förbättra kommunens image. Men i stället för att få fokusera på sin agenda har han blivit ofrivilligt indragen i Sveriges längsta dokusåpa, den som utspelar sig i Ragundas kommunhus.

För LT berättar Ljusberg hur han använts som ett instrument i oppositionens idoga arbete med att misskreditera den politiska ledningen. Exemplet med Ragundaalliansens Bo Bergström och hans rättshaveristiska agerande är betecknande: ”Praktiskt taget varje dag kommer förfrågningar från honom med krav på att få se kommunens lönelistor, chefsavtal och liknande”. Syftet, enligt Ljusberg: ”att utöva mobbning mot Elisabet Yngström”.

Det finns inget positivt att hämta i den här historien, möjligen skulle det vara att Ljusbergs beslut att avgå kommer relativt nära valet. Om ett halvår har Ragundaborna möjlighet att säga sitt om kommunens framtid. Det bästa vore förstås om partierna kunde mötas över blockgränserna och upprätta ett slags kommunal samlingsregering i denna extraordinära situation. Fast det inser ju alla att det är ett scenario lika otroligt som att Storsjöodjuret skulle dyka upp i Badhusparken med en piña colada i fenan.

Vi får i stället hoppas att höstens val resulterar i ett tydligt majoritetsförhållande och en politisk ledning utrustad med ett starkt förändringsmandat.

Efter Åke Ljusbergs avhopp borde det inte råda något tvivel om vilka som vill Ragunda väl och vilka som bara vill bråka.

KO

Mer läsning

Annons