Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupare kris än de flesta insett

/
  • I skog och träfacket har redan var fjärde varslats. Krisen är djupare än de flesta insett, skriver Svante Säwén. Foto: Henrik FLygare

Annons

I början av 90-talet minskade Sveriges ekonomi i tre år i sträck. Fast det syntes förstås inte utåt. För husen i våra städer var rätt nyrenoverade efter 80-talets högkonjunktur.

Bilarna var däremot rätt ålderstigna. Än fanns inte så många bilar med katalysatorer. Och värre skulle det bli. För när det är kris så minskar det nya och vi får leva ett tag på det gamla.

Ytligt sett är det mesta sig likt nu också. Det finns inga direkta arbetslöshetsköer som vi sett från 30-talets början. Arbetslösheten väntas inte öka lika drastiskt som på 90-talet. Än är Sveriges ekonomi i hyfsat skick.

Men köerna finns där. Och de som drabbas av arbetslöshet råkar värre ut nu än i 90-talskrisen på grund av att de borgerliga försämrat a-kassan både i procent, i hur länge den får utnyttjas, och i särregler för säsongs- och deltidsarbetare som gör att många helt blir utan.

Förra årets sista kvartal medförde ett så allvarligt ras att hela året hamnade på minus. Att det följs av en stor nedgång för i år är redan klart. I skog och träfacket har redan var fjärde varslats.

Och i går presenterade IF Metall en lösning där man gått arbetsgivarna till mötes för att undvika en del väntade uppsägningar. Anställda som annars riskerar uppsägning får stanna i företaget med 80 eller 90 procent av lönen med studier eller ren ledighet i motsvarande mån.

Jag tänker inte kritisera detta som en undantagsåtgärd. Krisen är djupare än de flesta insett. Exporten är död. Tyvärr verkar vår regering ha fattat minst. Då måste andra agera.

Mer läsning

Annons