Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Div. noterat

/

Annons

En 15-årig pojke har dömts till 200 kronor i böter för att ha grymtat mot och kallat två patrullerande poliser i Solna för ”grisar”. Är rättsväsendet understimulerat eller vad är det frågan om? Som att skjuta myror med kanoner, kommenterar polis-professorn Leif GW Persson domen. Ja, det gäller att välja sina strider med omsorg ...

Tidigare i år lades förundersökningen ner mot de Skånepoliser som filmade sig själva när de uttalade rasistiska kommentarer mot ungdomar i Malmöförorten Rosengård. Budskapet kan knappast förmedlas tydligare; poliser, utbildade i att hantera såväl sina egna som andras känslor, kan säga vad de behagar medan en ouppfostrad 15-åring släpas till skranket.

Skulle alla andra poliser, och för den delen journalister, ordningsvakter, försäkringshand-läggare, socialarbetare och lärare, följa de lättstötta Solnapolisernas exempel skulle våra domstolar drunkna i förolämpningsmål.

Högsta Volvoledningen har, åtminstone tillfälligt, lagt band på girigheten. Det var i förra veckan som fordonstillverkarens styrelseordförande, Finn Johnsson, gjorde ett sällsynt vältajmat inspel om att bonustaket borde höjas för företagets ledning. Men efter hård kritik har nu styrelseordföranden gått på reträtt.

Undrar om Finn Johansson någonsin övervägt att dra in bonusar på grund av svaga arbetsinsatser? Tror inte det.

Hur ser det då ut på vänsterkanten? Jo, även där vet folk att skämma ut sig. Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson, mest känd från sin tid i Expedition Robinson, har försökt att hyra ut sin tvårummare vid Mosebacke torg på Södermalm på annonssajten Blocket – för 40 000 kronor i månaden! För några år sedan hyrde jag en trea i samma kvarter för 3 000 i månaden.

Johansson, som inte kvalade in i riksdagen efter valet 2006, ska nu ta över för avhoppade Pär Nuder. Måtte inte Johansson placeras i civilutskottet, gamla bostadsutskottet.

Mer läsning

Annons