Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din röst i EU-valet behövs

Annons

Jag läste någonstans att Europaparlamentet kostar 30 kronor per medborgare i EU. Det blir mycket pengar med tanke på att vi redan är 450 miljoner i EU. Men det blir alltså inte så mycket per person. Det är ändå för mycket säger de flesta av er, med tanke på de summor varje parlamentarikerna får tillgång till. Men som det används av de svenska parlamentarikerna, en stor del går till förtäckt partistöd i form av EU-ombudsmän i Sverige, så är det i mina ögon acceptabelt.

För säga vad man vill om våra partier. Det är de som bär upp demokratin. De behöver resurser för att kunna ta tillvara sina väljares intressen. Jag menar inte att de bara ska se till sina egna. Förmågan att se till hela Europas intressen är lika viktig. Det betyder att det kan vara klokt att inte alltid stödja alla nationella krav som kommer inifrån EU.

En del har inte förstått hur mycket EU-parlamentet har att besluta om numera. Andra åter förstår inte vilket speciellt parlament det handlar om. Parlamentariker från 27 länder och drygt 100 partigrupper ska samsas i frågor av olika dimensioner. Hur långt ska integrationen fördjupas? Vilka områden ska beröras? Hur ska vi se på världen utanför EU? Hur ska klimatmålen tillåtas påverka våra liv? Vilka avvägningar ska göras mellan regleringar och avregleringar, mellan företag och fackföreningar? Hur ska krisen bekämpas? De sista frågorna är tydligast. Då handlar det om höger mot vänster, blått mot rött. Precis som när Du väljer till riksdagen. Din röst behövs.

Mer läsning

Annons