Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljer hjälper inte här

/

Kan en samling mellan fyra borgerliga partiledare i halländska Varberg finna de detaljer som kan dyrka upp låset till väljarnas hjärtan? Knappast. Väljarmajoriteten verkar snarare ha genomskådat huvuddragen i de borgerligas politik.

Annons
Att de fyra verkar öppna sig för att regera på sverigedemokraternas nåder lär inte heller underlätta.
Regeringen kan ju inte gärna ge upp i förtid. Men nog förefaller det svårt att tro att en samling i Varberg ska kunna vända den opinion som tydligt såg sanningen i vitögat redan någon månad efter vänsterns knappa valförlust 2006.
Folk gillar nog sänkta skatter, men inte på bekostnad av sjuka och arbetslösa. Och om en och annan i den brinnande konjunktur som rådde vid valet såg arbetslösa som arbetsskygga, så lär bilden ha ändrats nu när varslen duggar tätt och folk som flitigt går på jobbet varje dag, plötsligt ges beskedet att de snart inte har något jobb att gå till. Välfärdsbyggets värde blir så mycket tydligare då.
Få tror egentligen på de borgerligas tes att välfärdssamhället i sig skulle hota jobben. Att skapa jobb är aldrig en lätt uppgift. Men en mångårig erfarenhet säger oss något annat, nämligen att en grundläggande trygghet gör det lättare att ha överseende med den flexibilitet företagen behöver.
Nu hoppas de borgerliga att kunna attrahera väljarna med mindre justeringar av sin politik, samtidigt som de avser att visa upp en enig fasad utåt, för att därpå kunna peka på en oenig opposition.
Det är en riskfylld strategi. Dels är det alls inte otroligt att socialdemokraterna till sist får ihop det med både vänsterpartiet och miljöpartiet. Dels ökar spänningarna mellan de borgerliga i takt med att moderaterna stärks på de andra borgerliga partiernas bekostnad.
Ett par stridsfrågor är välkända. Det handlar om rätten för homosexuella att ingå äktenskap och det handlar om kärnkraften.
Frågan är om vi får se en tredje i form av i de borgerligas attityd till sverigedemokraterna, eller om de i den frågan i full enighet går helt åt fel håll.
I fredagens radiodebatt, försökte moderatledaren Fredrik Reinfeldt bagatellisera det hela genom att kalla det ett spelteoretiskt resonemang, om han kan tänka sig att regera med sverigedemokratiskt stöd eller inte.
I gårdagens P1-morgon resonerade partisekreterarna från både folkpartiet och kristdemokraterna på samma sätt. Jag ser det som ännu ett uttryck för den desperation dåliga opinionssiffror skapar. Det är en hållning som bör skrämma en och annan mittenväljare från högerblocket.

Mer läsning

Annons