Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Detaljen” i Torvalla

/

Utsikterna för att komma i gång med fängelsebygget i Östersund syns allt mer avlägsna.

Annons

Som LT berättade i lördags har Kriminalvården börjat räkna hur budgetanslaget för nästa år ska spenderas och enligt generaldirektör Lars Nylén räcker inte pengarna till en anstalt i Torvalla. Inget konstigt med det, Kriminalvården är inne i ett omfattande utbyggnads- och renoveringsarbete och allt kan inte bli klart samtidigt. Man måste prioritera.

Frågan är då vem som ska prioritera. Beatrice Ask (M) har deklarerat att hon inte tänker detaljstyra hur Kriminalvården använder sina medel. Nej, det skulle ju bli väldigt konstigt om justitieministern började recensera maten som serveras på landets fängelser. Men sen när blev en investering i miljardklassen en detaljfråga?

Nej, Det är inte av rädsla för att fastna i detaljstyrning som regeringen duckar i fängelsefrågan utan av rent och skärt ointresse. Från borgerligt håll betraktas Norrlands inland som ett avvecklingsområde, hit utlokaliseras inte längre statliga verksamheter, härifrån dras resurser bort.

När Beatrice Ask väljer att inte agera för ett fängelsebygge är det inget överraskande trendbrott, det är samma linje som nu har praktiserats i tre år. KO

Mer läsning

Annons