Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser ut som en tanke - regeringen sänker skatten medan landstinget höjer

/

Skattehöjningar är inte roliga. Bäst vore förstås om skatten var låg och välfärden hög. Men då krävs en hög sysselsättning.

Annons
Nu ökar tvärtom varslen i länet samtidigt som ålderstrukturen lämnar en hel del att önska; de framtida pensionsavgångarna kommer att stiga och ytterligare minska skatteintäkterna och dessutom öka vårdbehovet.
Inget drömläge precis, men likväl den bistra verkligheten - allt färre ska försörja allt fler.
I går beslutade landstingsmajoriteten att höja landstingsskatten med 45 öre. Det finns ingen anledning att tassa runt siffrorna: för en låginkomsttagare med 15 000 kronor i månadslön höjs skatten med 67,50 kronor.
Men vad är alternativet? Från landstingsoppositionen fördöms förstås höjningen, det finns andra alternativ, skriver oppositionens landstingsråd Marianne Larm-Svensson, i ett pressmeddelande. Oklart dock vilket alternativet är. Jag hittar inte formuleringen fri etableringsrätt i pressmeddelandet, men antar att det är vad oppositionen syftar på.
Vad Jämtland behöver är inte ett vinstmaximeringstänk utan en bättre övergripande styrning av vården.
I detta glest befolkade län med 29 hälsocentraler krävs ett helhetsperspektiv, det går inte att överlämna åt marknaden att bestämma var vården ska finnas, ty det betyder att marknaden indirekt lämnas att bestämma var den inte ska finnas.
I dessa skattehöjningstider är det verkligen hög tid att skänka en tanke till vår begåvade regering. Tack för de minskade statsbidragen, tack för att ni sänker skatten med 100 miljarder istället för att satsa på skola, vård och omsorg!
Borgerligheten sänker skatten medan landstinget tvingas höja - det är en händelse som ser ut som en tanke. Här finns ett glasklart orsakssamband.
Landstinget gör det enda rätta, besvikna medborgare bör rikta sitt missnöje mot Rosenbad.

Mer läsning

Annons