Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste verka som om man agerar

Bland de borgerliga, inte minst bland de borgerliga opinionsbildarna finns det förstås de som trodde på den retorik som den borgerliga så kallade ”Alliansen” förde fram före valet.

Annons

De förvånas över förslag om 40000 platser i ”Lyftet”, en för deltagarna sämre form av plusjobb, också den direkt riktad till offentlig sektor.

Obundet moderata Svenska Dagbladets ledarsida väljer att citera ”Alliansens” programskrift ”En politik för arbete och trygghet från 2006. Där sägs: ”Det finns inom socialdemokratin en övertro på Ams-maskinen och dess förmåga”.

Vidare skriver SvD: Man kritiserade den sittande regeringens förslag till så kallade plusjobb i synnerhet för att det var ”nästan helt inriktat på offentlig sektor”.

Och nu får vi ”Lyftet”.

Jag är inte förvånad. Sanningen är att varje regering som vill få bort arbetslösheten måste använda också så kallade ”arbetsmarknadsåtgärder”. Den som likt liberala Sundsvalls Tidnings ledarskribenter kallar detta att: ”frisera siffror” får förstås problem i den mån de trodde att den borgerliga regeringen skulle avstå från liknande insatser.

Men när arbetslösheten väntas uppgå till en halv miljon människor nästa år kan ingen regering sitta still. Det måste åtminstone verka som om man agerar. Och det är precis vad som sker. För än en gång handlar regeringen Reinfeldts politik om för lite och för sent.

Mer läsning

Annons