Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste göras mer nu

/
  • Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster framträdde i går inför en grupp företagare på Våningen  i Sundsvall.Foto: Scanpix

Annons

Det allmänna ekonomiska läget för Sverige är bättre än vid 90-talskrisen. Men för exportindustrin är läget betydligt sämre. SN:s chefsekonom Stefan Fölster anser att det är riskfritt att låta Riksbanken satsa stora summor på att få kreditsystemet att fungera. Och vad gäller statliga budgetstimulanser säger han att regeringen snarast bör fördubbla satsningen på att få igång hjulen igen.

Läget kunde ha varit värre. De svenska hushållen kan räkna med rejäla inkomstförstärkningar i år på grund av låg inflation och sänkta räntor. Det bör gynna inhemsk turism och detaljhandel, hoppas Fölster som förstås inte resonerar i fördelningspolitiska termer. Min reaktion på det blir att i hushållen ska nog inte pensionärer och sjuka räknas. Och framförallt inte de tiotusentals som under året kommer ut i en arbetslöshet som med den borgerliga nyordningen får en minst sagt usel ersättning, även om en ljusning finns i det omställningsavtal som LO och Svenskt Näringsliv slöt för några år sedan.

För exportindustrin är läget däremot sämre än på 90-talet då man efter kronans fall snabbt kunde återfå sin styrka. När världshandeln faller som en sten (minus 45 procent räknat på helår, under fjärde kvartalet enligt DN) och EU visar tillväxtminskning med sämre siffror än i krisens epicentrum, USA, är det inte lätt att se någon ljusning.

Pedagogiskt visade Fölster hur behovet av högre kapitaltäckning hos bankerna, ett behov som drevs fram av det finanskaos som utbröt sen Lehman Brothers försattes i konkurs i september, direkt slår mot kreditmängden. En tredjedel av de företag som behöver sätta om eller ta nya lån har nu problem att få låna. Och siffran stiger. Den beräknade investeringsviljan beräknas till minus 15 procent, även om det finns positiva undantag, som telekombranschen.

Fölster menar att det är riskfritt att låta Riksbanken bidra med pengar till att förbättra kreditmängden hos bankerna. Sänkta räntor är nödvändigt. Men han ser aktiva köp av företagscertifikat och en generell bankgaranti som åtgärder som också bör användas. Svårare tror han det blir att finna ett nytt regelverk. Men det går kanske att ställa högre kapitaltäckningskrav på bankerna redan innan krisen brutit ut och ohejdad kreditexpansion blivit en bubbla.

Däremot ser han en gräns för vad statsfinanserna kan bidra med. Men Sverige är långt därifrån. De borgerligas budget som innebar 45 miljarder bör fördubblas i form av investeringar, säger han. En i stort sett enig ekonomkår säger att det bör göras å tidigt som möjligt. Men vår borgerliga regering verkar inte lyssna på Fölster heller i detta fall.

Mer läsning

Annons