Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ligger en fara i att skapa överdrivna förhoppningar

/

Den socialdemokratiska kongressen fick namnet jobbkongressen.

Annons

Syftet var förstås att tala om att jobben är vad sossarna nu sätter i centrum. Partiet har ju av någon anledning slagit fast att man missade detta i den förra valrörelsen. Det gör man på svaga grunder som jag ser det. Och risken är att det nya angreppssättet väcker förhoppningar som är svåra att leva upp till.

Det är ju vad som har hänt de borgerliga. De låtsades ha ett recept mot arbetslösheten och vann valet på det. Men det var inte sant. Det ser väljarna nu. Sänkta ersättningar i socialförsäkringarna skapar inga jobb. Förhoppningsvis ser väljarna nu att fattigare arbetslösa inte heller är någon framgångsväg. Det kan däremot drabba vem som helst i krisen. De borgerliga talade illa om alla försök att ge arbetslösa nya chanser. Ams-politik, sa man då, fast man nu går samma väg, om än i betydligt mindre grad än vad krisen kräver.

Men vad kan då sossarna erbjuda? Kongressen predikade småföretagarnas lov. Det är klokt så länge man ser till att inte glömma löntagarnas utsatthet. Det gäller att hålla två saker i huvudet samtidigt. Tanken att också företagare ska ha ett skydd i socialförsäkringarna är bra. Och kongressen körde, på initiativ av förre LO-ordföranden Stig Malm, över partistyrelsen på frågan om företagens ekonomiska ansvar för de sjukskrivna, som nu ska utredas. Det tror jag kan göra att en och annan vågar anställa någon extra. Men inte heller detta gör någon revolution. Och det är nog där den bistra sanningen ligger.

Det krävs inte en åtgärd utan många. Det vi med säkerhet vet är att utbildning är nödvändig för både unga och gamla. Den borgerliga regeringens passivitet i den akuta industrikrisen kommer att öka kraven på utbildningsinsatser efter en rödgrön seger i valet. Målet måste vara att förhindra att många än en gång slussas ut från arbetsmarknaden för gott.

Här kommer säkert mer av anställningsstöd att behövas, och kanske en ny alternativ arbetsmarknad. Till det återkommer jag.

 

 

Mer läsning

Annons