Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lät som en pojkdröm

/

Vecka 48 ser ut att bli ett särdeles mörkt kapitel för svensk industri, såväl nationellt som lokalt. I går var dagen efter beskedet att Koenigsegg dragit sig ur Saabaffären.

Annons

Från facken i Trollhättan uttrycks besvikelse och förvåning. ”Det har inte funnits några indikationer om att det skulle bli så här”, säger den lokale Metallordföranden Paul Åkerlund. Nej, hur kunde det gå så här illa? Kunde det ha undvikits?

Man behövde inte vara fordonsanalytiker för att se att Koenigsegg-Saab-affären var ett osäkert projekt. En liten sportbilstillverkare med i sammanhanget små finansiella muskler vill förvärva en fordonstillverkare som bra dagar producerar fler bilar i timmen än vad den tilltänkte köparen gör på ett år. Det låter mer som en pojkdröm än en seriös tanke.

Man kan dock säga vad man vill om Koenigsegg, självklart förtjänade de samma chans som vilken annan möjlig köpare. Men Maud Olofsson var inte intresserad av att ge Saab någon chans, det stod tidigt klart. Näringsministerns inställning till den krisande fordonsindustrin sammanfattas enklast med ett ord: likgiltig.

Mer läsning

Annons