Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om rätten att ta strid

/

Annons

Det pågår en del svårbegripliga piruetter i riksdagen som svar på de borgerligas Laval-lag. Bakgrunden är striden om skolbygget i Vaxholm 2004. Byggnads satte det lettiska företaget Laval i blockad för att tvinga fram lönevillkor som motsvarade svenska arbetares löner. Principen att samma kollektivavtal ska gälla oavsett arbetarens ursprung är självklar för att undvika lönedumpning.

Chocken blev därför stor inom hela den europeiska fackföreningsrörelsen när en dom kom som ifrågasatte fackens stridsrätt. De minivillkor som fastställts i EU:s så kallade utstationeringsdirektiv, tolkades av domstolen som ett maxtak för vad facken har rätt att ta strid för. För att bemöta detta, har den borgerliga svenska regering som säger sig älska kollektivavtal, låtit utreda saken för att sen anta utredarens förslag som enligt de svenska facken och de rödgröna, går långt utöver EU-domen så att fackliga rättigheter hotas.

Det är det som motiverar försöken att i riksdagen skjuta upp lagens ikraftträdande genom en vilandeförklaring. Det första försöket misslyckades. Ett andra ska göras. Men det viktiga är att vinna valet i höst, så att lagen kan ändras. Socialdemokraterna tillsätter redan nu en utredning med representanter från både SACO, TCO och LO som ska ta fram direktiv till en utredning efter valet.

Samtidigt förs kampen även på EU-nivå. Det här är ett område där det var extra olyckligt att de borgerliga fick styra Sverige under förra årets ordförandeskap. Regeringen tog nämligen inte ett enda initiativ för att förtydliga intentionerna i dagens utstationeringsdirektiv.

Både LO och Europafacket kräver en förändring av direktivet och ett speciellt socialt protokoll till EU-fördraget. Värt att notera är att det finns större förståelse för åtgärder mot lönedumpning på EU-nivå än hos den svenska regeringen. Dels har kommissionens ordförande Barroso lovat en översyn av direktivet. De två nya kommissionärer som har hand om sociala frågor respektive inre marknaden, ungraren Laszlo Andor och fransmannen Michel Barnier har båda uttryckt kritik mot domstolens tolkning av direktivet. Med en rödgrön regering ökar chansen att påverka EU i positiv riktning.

Mer läsning

Annons