Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen quick fix

/

Det är populärt att ställa alla kommunala satsningar mot vård och skola. En del tycks föredra att allt står still, bara det blir status quo i skolans värld. Men så är det inte.

Annons

Det finns heller ingen quick fix genom att avskaffa allt kommunalt ansvar för kultur och fritid. Det ovanliga är nu att också moderata kommunpolitiker inser det på sina håll.

Nu sitter man i alla kommuner och gnetar och sparar för att på något sätt få budgeten att gå ihop. Fallande skatteintäkter, ökande utgifter och frysta statsbidrag gör risken stor för uppsägningar och/ eller skattehöjningar.

Det är förstås därför även moderaterna öppnar för höjda statsbidrag. De vill inte gå till val med ännu högre arbetslöshet än den väntade – den lär bli illa nog – och de vill inte gå till val där de kan anklagas för att ha tvingat fram kommunala skattehöjningar.

Den som tror att detta drastiskt kommer att minska arbetslösheten inför valet tror nog fel. För när exempelvis Konjunkturinstitutet gjort sina dystra jobbprognoser, så har de hela tiden byggt på att det kommer mer pengar från regeringen än vad de i dagsläget tagit fram. Utan nya pengar blir läget än värre.

Men pengar till kommunerna är därför inte ett populärt förslag på alla håll. På den nyliberala kanten ser man i stället stora sparmöjligheter. Det nya bad som byggs i Sundsvall beskrivs exempelvis av Timbros Thomas Idergard motsvara 250 lärartjänster.

Att de lokala politikerna ger en annan beskrivning förvånar väl ingen. Men när Anders Knape, moderat ordförande i Sveriges kommuner och landsting ger svar på tal kanske fler lyssnar.

Han påpekar i tisdagens DN att badet ska stå i många år. Det är alltså driftkostnaden för badet och inte byggkostnaden som ska jämföras med exempelvis lärartjänster.

När Idergard därtill påstår att det går att spara 20 procent av kommunernas budgetar bara genom att man håller sig till det han kallar ”välfärdens kärna”, så visar Knape att han har fel. Han exemplifierar med att i de 20 procenten ingår saker som renhållning, snöröjning, gatuunderhåll, brandförsvar, miljöskydd och flyktingmottagning. Mycket av detta är kommunen lagligt skyldig att tillhandahålla.

Dessutom skriver Knape – visste man inte bättre kunde nästan tro att de ”nya moderaterna” finns i verkligheten; ”Då handlar det i stället om synen på kulturens och fritidens roll i samhället. Ofta framhålls vikten av fysisk aktivitet för folkhälsan. Då måste det finnas någonstans att utöva denna även för dem som inte har så stor plånbok. De kommunala biblioteken och teatrarna har stor betydelse för det kulturella klimatet och också för kreativitet och utveckling för orten. Mycket av detta skulle inte bli av utan kommunens insatser.”

Klokt. Knape åskådliggör i alla fall skillnaden mellan moderater med kommunala ansvarspositioner och moderater i opposition. Men tro därför inte att moderata företrädare är att föredra. Den moderatledda regeringen är samtidigt beredd att låna mer pengar för att sänka skatter. Mest av allt behöver vi en ny regering.

Mer läsning

Annons