Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inga lyckliga horor

En prostituerad i Bryssel våldtas. Förövaren är en politiker i Europaparlamentet. När händelsen polisanmäls säger mannen att han betalt för att ha sex. Han menar kort och gott att en hora inte kan våldtas.

Annons
De flesta av EU:s medlemsländer har en helt annan syn på prostitution än Sverige. EU skiljer på kvinnohandel och prostitution. Unionens politiker och tjänstemän kallar kvinnohandel för "tvångsprostitution". Det är när kvinnor kidnappas eller luras, och säljs för att ha sex.
Prostitution betraktas däremot indirekt som frivilligt. Prostitution är lagligt i bland annat Holland och Tyskland. Många av politikerna ute i Europa förstår inte varför Sverige har en lag som kriminaliserar sexköp.
I Europa finns en sexlobby som vill legalisera prostitutionen och stärka sexindustrins makt. De är inte politiker, utan främst personer som har ett egenintresse i att prostitutionen får vara laglig. Sexlobbyn har talat i Europaparlamentet i Bryssel, och det visar att många är för prostitution. Lobbyn ser den svenska synen som "gammaldags moralisk".
Men hur kan de kalla den svenska synen "gammaldags"? Finns det verkligen någon som prostituerar sig frivilligt?
Förutom några få undantag så är svaret nej. Det finns en anledning till att en person gör som han eller hon gör. Många som har blivit utsatta för sexuella övergrepp prostituerar sig. En del hävdar ändå att kvinnan har ett val, och för flera år sedan skulle jag kanske hållit med dem. Men världen är inte så svart eller vit. Tragiska upplevelser får vem som helst att agera destruktivt. Då är det samhällets skyldighet att hjälpa till, inte låta en människas tragiska öde fortsätta.
Den svenska lagstiftningen är unik. Samtidigt har polisen fått mer resurser för att bekämpa prostitutionen. Den lägger inte skulden på de prostituerade som har det svårt. Det är otroligt bra, vi ska inte skuldbelägga de prostituerade som har det svårt.
Men för vanligt folk, medierna och politikerna på kontinenten är lagstiftningen kontroversiell, och de svenska EU-politikerna kämpar i motvind.
Men vi som kämpar mot prostitutionen får inte vika oss en tum. Vi måste visa att de prostituerade inte är kroppar, utan människor som av olika skäl tvingas till prostitution. Ingen ska kunna våldta en prostituerad och säga "jag har betalt för sex".
Kampen är lång, det är Europa- politikernas skyldighet att inse att det inte finns några lyckliga horor.

Mer läsning

Annons