Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det duger inte att skylla på andra för det man själv gjort

/

Konkurrensen hårdnar. Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) leder ännu på poäng i ligan över mest misslyckade ministrar.

Annons

Först drev han ur en halv miljon ur a-kassan genom att försämra ersättningarna, och genom att med nya regler se till att många inte fick ersättning alls. Långt innan krisen blev akut såg de flesta hur dumt det var. Nu ser nästan alla det.

Därpå ser Littorin till att genom ständigt förändrade regler, orsaka att många får vänta i månader på ersättning.

Det senaste exemplet är tragikomiskt och för ner socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M) till Littorins ministernivå. När regeringen sent omsider bestämmer sig för vad som ska ske med de 50000 som nästa år beräknas bli utförsäkrade från sjukförsäkringen, så får a-kassorna en vecka på sig att se till att dessa kan få a-kasseersättning.

Därpå börjar Littorin tala allvar och förorda en förstatligad a-kassa. Det verkar nästan uttänkt, fast det tror jag honom inte om. Men resultatet är hur som helst att många tvingas gå till socialen för att a-kassan inte betalar i tid. Självklart slår det mot facken som ju är direkt kopplade till a-kassorna, även om det är regeringens ständigt ändrade regelverk som är problemets grund.

När Littorin talar om behovet av en allmän och obligatorisk a-kassa, så blir det knappast den skattehöjarlösning som tidigare aviserats. Men ett förstatligande är i riskzonen när även Folkpartiet diskuterar saken.

Regeringen planerade för goda tider och vet inte hur man nu ska vända sig.

Det är därför skattesänkningarna nu är helt ofinansierade. Det är väl också därför som regeringen med folkhälsominister Maria Larsson (KD) i spetsen började med att riva upp S-regeringens förslag till en nordisk vaccinfabrik.

Ingen såg någon epidemi, så varför bry sig. Nu i väntan på vaccinet från det läkemedelsföretag Sverige anlitar ser vi problemet tydligare.

Fabriken hade inte stått klar än. Men det bör inte lindra kritiken. Man måste ha en politik för både goda och dåliga tider.

Mer läsning

Annons