Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är synd om eleverna

/
  • Behöver en svensklärare på gymnasiet verkligen bli upplyst av en central skolbyråkrat att Strindberg är god litteratur?

Annons

Med förslaget om en klassikerlista för skolan hoppas Kristdemokraterna kunna skapa en "gemensam referensram" och utjämna skillnader i läsning som följer av barns olika uppväxtförhållanden. Tanken att skolan ska binda ihop medborgare, ge oss en gemensam grund att stå på är viktig. Liksom att skolan bevarar och håller liv i traditioner.

Fast behöver en svensklärare på gymnasiet med lika många år i skolbänken som en läkare, verkligen bli upplyst av en central skolbyråkrat att Strindberg är god litteratur? Man får i alla fall säga att KD:s utspel ligger väl i linje med det som hittills har varit kännetecknande för regeringens utbildningspolitik, att i stort och i smått dela ut instruktioner till lärarkåren. I andra sammanhang talar vi om att öka lärarnas självbestämmande, och att en del i att lyfta yrkets status är att höja professionaliseringen. Utmärkande för en professionaliserad yrkesroll är inflytande över det egna arbetet.

Kanske en självständig och alert pedagog med båda fötterna i samtiden skulle placera Dostojevskij i väntrummet och i stället dela ut Jonas Hassen Khemiris internationellt uppmärksammade artikel om rasism, alienation och att se sig själv genom den andres ögon. Kanske är det sådana initiativ som ska uppmuntras.

En kulturkanon är samtidigt ett rätt så harmlöst förslag, förutom att klappa välutbildade pedagoger på huvudet, skulle det nog inte göra varken till eller från. Och det är just det som är det stora problemet – denna olidliga snuttifiering och trivialisering av utbildningspolitiken. Skolan har blivit de tusen utspelens skådeplats.

När K D :s Göran Hägglund luftade tanken på en kulturkanon, noterade han som den fullblodspolitiker han är att "skolan kommer att vara en av de viktigaste frågorna i valet nästa år och här finns det en hel del tydliga konfliktlinjer". Alltså, resultaten sjunker och klyftorna mellan skolor ökar, då hoppas Göran Hägglund kunna dra upp en konfliktlinje kring några böcker och filmer! För att travestera den gamle Strindberg: Det är synd om eleverna.

Centerpartiet är , å sin sida, angeläget om att betona det "entreprenöriella lärandet" i skolan.

Så har du dragit nitlotten i det stora utbildningslotteriet, hamnat i en skola som ingen vill gå i – misströsta inte, vi har laddat biblioteket med Moberg och Ekelöf och så får du leka småföretagare på lektionstid. Det är bara för dåligt.

Mer läsning

Annons