Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ovärdigt att Sverige har fattiga pensionärer

/

Annons

Det var många som kände igen sig i Elsy von Winbergs berättelse i LT i torsdags. Hon är en av hundratusentals pensionärer i Sverige som får vrida och vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop.

Faktum är att vi inte har så stor anledning att skryta om vår äldrepolitik längre. Vi är ensamma i världen om att beskatta pensionärer hårdare än löntagare. Vi har större inkomstskillnader mellan dem som är 65+ och de som är under 65 än flertalet andra EU-länder. Vi har ett pensionssystem som urholkas med tiden så att hälften av 60- och 70-talisterna riskerar att hamna under fattigdomsstrecket som pensionärer.

Alla äldre har det inte dåligt. Långt ifrån. Den grupp som vi slentrianmässigt kallar "pensionärer" är en brokig samling. Nästan var tredje svensk som passerat 65 har faktiskt fortfarande en arbetsinkomst. Bland 65-plussarna finns både den högavlönade företagaren med semesterhus på solkusten och den ledbrutna städerskan med mager garantipension. Valet av kön i föregående exempel var avsiktligt. Kvinnornas pensioner är i genomsnitt 6 000 kronor lägre än männens.

Nej, "pensionärerna" är ingen homogen grupp. De är en spegel av det samhälle vi lever i. Och precis som i övriga samhället växer inkomstklyftorna mellan rik och fattig, mellan stad och land och mellan män och kvinnor.

Kravet på att vi ska arbeta längre kommer att öka klyftorna ännu mer. De friska och välavlönade som orkar fortsätta jobba kommer att kunna höja sina pensioner rejält. De som är utslitna och inte orkar skjuta upp pensioneringen får sämre ekonomi.

De som verkligen skulle behöva höja sin pension är de som varit arbetslösa eller sjukskrivna en längre tid innan de når 65-strecket. Men det är också de som står längst från arbetsmarknaden och därmed har de sämsta chanserna att få fortsätta arbeta.

Att ändra ett pensionssystem är inte gjort i en handvändning. Men det går att göra systemet mindre nyckfullt, det går att höja garantinivån och jämställa skatterna med löntagarnas.

Det är inte rimligt att Elsy von Winberg och tusentals andra kvinnor i länet har en pension som ligger långt under EU:s fattigdomsgräns. I Elsys fall 8 500 kronor efter skatt.

Det kan låta som en klyscha, men det är faktiskt ovärdigt ett land som Sverige att inte ta bättre hand om dem som byggt upp vårt välstånd. Medan politikerna tävlat om att ställa in sig hos den yrkesarbetande medelklassen har de äldre fått stå tillbaka. De klagar sällan och är inte så högljudda, men de är många och de är förbannade.

Mer läsning

Annons