Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya otryggheten

/

Är det en slump att all skit dimper ner samtidigt? Någon gång runt 2007-2008 hände någonting i Sverige.

Annons

Plötsligt började man läsa berättelser, en del totalt hjärtskärande, om människor som förvägrats sjukbidrag trots att de var halvt döende. Ta kvinnan i Oskarshamn som drabbades av svår cancer med metastaser i lungor och aorta. Trots intyg från läkare att hon naturligtvis inte var arbetsför nekades kvinnan förlängd sjukskrivning. För att kunna betala hyra, telefon, fackavgifter och elavgift tvingades Terese Larsson från Flen låna av banken eftersom utbetalningen av föräldrapenning var försenad. Och arbetslösa Tuula Lorentzon som fick sin a-kassa indragen eftersom hon valde att gå på sin mammas begravning samma dag som Arbetsförmedlingen kallat till möte. Endast nytt arbete eller arbetsintervju var giltiga frånvaroskäl (möjligen också eget dödsfall).

Det handlar om cyniska överväganden, en stenhård utsortering, sanslösa förseningar, ett regelverk anpassat för systemet snarare än för människorna.

Någonting har som sagt hänt i Sverige, exakt vad och när det hände är svårt att säga. Men det är förändringar som står i bjärt kontrast till den tidigare bilden av vårt land som ett tryggt samhälle som månar om människors väl och ve.

S-pressveteranen Jan G Andersson på tidningen Östran i Kalmar skriver i en upprörd ledare om den nya otryggheten. ”Vårt sociala trygghetssystem, som vi naivt nog inbillade oss var något som skulle skydda oss om olyckan var framme, finns inte längre. Det fanns kanske en gång, men idag är det en falsk trygghet med sitt stora utrymme för tolkningar av begreppet arbetsförmåga och alla sina åtstramade regelverk signerade den borgerliga regeringen. Det leder till att godtycket breder ut sig” (9/7).

Jan G har rätt, det är förstås ingen slump att all skit plötsligt dimper ner från himlen på en och samma gång. Bakom den nya otryggheten finns ett nytt ledarskap som kombinerat klassisk högerpolitik med en ovanligt taskig politisk styrning. Resultatet läser vi om nästan dagligen i tidningarna: kaos och mänskligt lidande.

Invändningen att det stora flertalet, trots de åtskruvade tumskruvarna, faktiskt jobbar och mår bra håller inte. Det går inte att vaccinera sig mot sjukdom och arbetslöshet, någon gång drabbas alla.

När vi skriver september 2010 kommer varenda svensk att kunna berätta en egen historia om hur de själva eller någon i deras närhet fallit illa i dett a den nya otrygghetens land.

 

Mer läsning

Annons