Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den mediala mångfalden är viktig

En gång i tiden gjorde LT-personal reportageresor till New York och England. Fotografer och reportrar reste med lokala alpinstjärnor genom Europa på världscuptävlingar. Och på den stora kvällstidningen i Stockholm firades medarbetares födelsedagar med ostron och champagne.

Annons

En LT-kollega som arbetat på den stora draken berättar att personaltätheten var så hög att det ibland kunde dröja dagar eller veckor innan man sprang på varandra i tidningshusets långa korridorer.

Det var en annan tid, en annan ekonomi.

När jag första gången klev in på LT år 2004 huserade fortfarande tidningen i de spatiösa lokalerna på Rådhusgatan 37. Då kunde knappast någon föreställa sig att LT fem år senare skulle vara inrymt i samma hus som ÖP.

För LT-veteraner som aldrig tidigare hade satt sin fot i konkurrentens lokaler måste det ha känts ... annorlunda; dela trapphus och parkering med värsta konkurrenten! Fast värre än så är det faktiskt inte. Vi delar hus, men är i övrigt strikt åtskilda från varandra. ÖP på andra våningen, LT överst (psykologiskt viktigt).

Det finns dock en del kissnödiga dystopiker som försöker göra gällande att detta är den sista stenen på vägen mot en tidningssammanslagning. Ni tillhör ju redan samma koncern och nu delar ni dessutom samma hus – lika bra att slå ihop rasket! Nej, det är det inte.

Kvaliteten på de tidningar som sex dagar i veckan distribueras ut i länet är direkt avhängig det faktum att det finns två fristående redaktioner som konkurrerar om läsarnas gunst. Jag tror att ett tidningsmonopol vore förödande för det journalistiska arbetet. Vad skulle det då spela för roll om vi är två dagar försenade med en nyhet om det inte finns en konkurrent som kan vara snabbare än vi? Varför ska vi försöka hitta intressanta personer att intervjua om det inte finns en annan tidning som kan intervjua de intressanta före oss?

Men det finns också ett drag av fåfänga med att jobba på tidning. På LT vill vi att vara störst, bäst och vackrast varje dag. Att vara nummer två på en bra nyhet suger nämligen fett.

Så konkurrens är bra, det tvingar oss att alltid göra vårt bästa. Vinnaren är förstås länets tidningsläsare som varje dag kan välja mellan två bra produkter.

På andra platser i landet har utarmningen av media skapat monopolliknande strukturer. En röst, en sanning. Man önskar därför att ännu fler värdesatte den mångfald som lilla Jämtland fortfarande kan stoltsera med.

 

Mer läsning

Annons