Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den banala ondskan

/

Annons

Han delar efternamn med Hannah Arendt, den tyska filosofen och författaren, vars namn mest förknippas med boken Den banala ondskan. Den handlar om Hitlers hantlangare, Adolf Eichmann, mannen som ansvarade för den slutgiltiga lösningen av ”judeproblemet”.

Christopher Arendt var 19 år när han skickades till Guantánamobasen som fångvaktare. I en intervju i Svenska dagbladet berättar han om sina erfarenheter. Arendt skulle gott och väl kunna gå i sin namnes fotspår och skriva en egen bok. Titeln är given.

Den enda egentliga skillnaden mellan Guantánamo och Eichmanns förintelseläger var den där sista kulan i tinningen.

Vi känner redan till historierna om tortyr och kränkningar, men det blir annorlunda att läsa när någon från den andra sidan förklarar det fruktansvärda. Det blir nämligen så tydligt att våldsorgierna, de nollgradiga förhörsrummen och den öronbedövande musiken aldrig fyllde något djupare syfte. På Guantánamo praktiserades den banala ondskans ideologi.

Precis som Hitler pekade ut judarna som ansvariga för Tysklands problem blev Guantánamofångarna en möjlighet för USA att avreagera sig efter terrordåden 2001.

Så här kunde det gå till: ”De tränger sig in i hans lilla bur som inte är större än 250 gånger 110 centimeter, sprayar en halvliter pepparspray i ansiktet på honom och slår och sparkar honom tills han inte rör sig längre”. Fången som skulle fraktas till förhörsrummet ligger nu orörlig. ”Jag frågade sergeanten vad vi skulle göra. Fången kunde ju inte gå själv efter behandlingen. Svaret var: Släpa dit honom. Så jag och en annan kille släpade den medvetslöse mannen till förhörsrummet och kedjade fast honom i golvet”.

USA vänder nu blad, på president Obamas order ska Guantánamo stängas. Men det betyder inte att historien är slut. Christopher Arendt igen: ”Vi kan inte blunda för vad som hänt. Historien har lärt oss vad människor är kapabla att göra mot andra människor”.KO

foto: scanpix

Mer läsning

Annons