Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De verkar överens

Annons

De borgerligas kärnkraftsutspel var ägnat att splittra vänsteralliansen. Men det verkar som om det istället har stärkt den linje som sossar och vänsterpartister redan tidigare intagit, avveckling först i takt med att ny energi tillförs. Nu ansluter sig även miljöpartiet till den ansvarsfulla linjen.

Jag tillhör den där delen av arbetarrörelsen som inte sällan kallats reaktorkramare. Jag har tillhört dem som talat om avveckling med förnuft. Och även om jag tyckte att folkomröstningen 1980 i sig var idiotisk som princip, som tycker jag att den segrande linje två faktiskt uppfyllt sitt löfte om förnuft, även om ännu bara reaktorerna i Barsebäck lagts ner.

Jag har sett kärnkraften som en energikälla som i brist på alternativ måste få köras tills alternativ finns.

På 90-talet lärde vi oss ju också att de befintliga verkens livslängd kunde förlängas rejält genom att faktiskt allting kunde bytas ut. Det gällde till och med reaktorhärden, vilket förvånade i varje fall mig en del. Ändå finns förstås en bortre gräns för livslängden.

Och istället för i mina ögon orealistiskt tal om snabbavveckling, så står nu motsättningen mellan att använda dagens kärnkraftsgeneration i botten eller att därtill bygga en ny generation reaktorer.

I det valet säger jag: Det är nog nu. Avfallsfrågan är hur man än ser det inte löst, även om jag tror att det som nu presenterats från Svensk kärnbränslehantering är det bästa vi kan uppnå. Det kan bli ett annat läge om en ny form av kärnteknik används med helt andra halveringstider. Men där är vi inte.

Inom de 15-20 år det kan handla om innan nya reaktorer finns på plats i Forsmark och Oskarshamn finns alternativ till kärnkraften i form av både kraftvärme och vindkraft.

Förutsättningen för att de borgerligas gemensamma utspel om kärnkraften verkligen ska leda till att nya kärnkraftverk byggs, är att blockgränsen kan brytas. Det i sin tur förutsätter att miljöpartiet och vänsterpartiet går in för någon form av snabbavveckling av kärnkraften, något som skulle tvinga socialdemokratin att ändra linje.

Men vare sig miljöpartiet eller vänsterpartiet talar alltså längre om snabbavveckling. Därmed stannar resultatet av basindustrins framgångsrika lobbykampanj vid ett fåfängt hopp om evigt borgerligt maktinnehav, eller vid beskedet att en snabbavveckling inte längre är aktuell.

Nu vet vi att ny energi ska tas fram innan reaktorer tas ur bruk. Det i sig borde sakligt sett kunna leda till efterlängtade investeringsbeslut i basindustrin.

Mer läsning

Annons