Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ungas förbund behövs

/
  • De unga socialdemokraterna i SSU inledde i går sin kongress i Uppsala. På bilden syns ordförande Jytte Guteland. Foto: ULF PALM/Scanpix

I en tid när många unga – i den mån de alls gör något för andra – väljer att engagera sig i enfrågerörelser, är det värt att försvara de politiska ungdomsförbunden.

Annons

De gör en viktig insats för det partiväsende som trots sina svagheter är den kraft som måste bära upp vår demokrati.

Låtsasdemokrati, en skola i intrigerande och bidragskramande för sin egen skull. Det är ingen smickrande bild av de politiska ungdomsförbunden som i lördagstidningen ges på liberala Expressens ledarsida. ”Broilerskolan ger personer med lagom tillplattade åsikter i partiernas hundkoppel en direktbiljett in i regeringskansliet”, skriver tidningen.

Det finns med säkerhet ett mått av allt detta i dessa förbund. Men där finns också en stor dos av ungdomlig entusiasm och vilja att förändra samhället till det bättre.

Inte är det väl så ofta som de unga kan sägas direkt påverka sina moderpartier. Men det kan väl i så fall sägas om moderpartierna också.

Hela det politiska spelet rymmer ett stort mått av idealism. Faktum är att den enskilde väljarens möjlighet att påverka också är närmast illusorisk, om man går ned på individnivå.

Det är lite som med fotboll. Den som inte bryr sig om vem som vinner kan aldrig uppbåda någon entusiam för det spelet. Den som bryr sig kan få många högtidsstunder, även om lidande också hör till.

Skillnaden är bara att demokratin är avgörande för oss alla. Faktiskt.

Ska klassamhället bekämpas eller förstärkas? Ska de olikheter som ständigt skapas motarbetas eller uppmuntras? Ska de etniska skillnader som på andra håll skapat öppna krig på många håll även i sen tid, bekämpas eller inte?

Pessimisten säger. Vi kan inget göra. Ingen lyssnar på mig. Går jag in i ett parti eller ungdomsförbund så kommer min röst att falla på hälleberget.

Det är i och för sig inte otroligt att det blir så. Men den som tänker steget vidare, och ser att man går med i en grupp av människor med liknande mål, kan i stället se möjligheter.

Det är vad ungdomsförbunden i sina bästa stunder erbjuder – utöver nöjet att träffa likasinnade. När Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund nu kongressar i Uppsala så är det förstås i en mening en elit som träffas. Det är de som fått sina medlemmars förtroende. De har en möjlighet att påverka som är större än många andras.

Samtidigt är det ändå långt till den verkställande makten.

En helt annan sak är att partierna aldrig, och det gäller vare sig ungdomförbunden är stora eller små, bör sätta sig i den sitsen att ungdomsförbunden är den enda rekryteringsbasen till partiet.

Det är som med skolan. Alla mognar inte samtidigt. Därför är de borgerligas raserande av Komvux så förödande.

Alla förstår heller inte vikten av politik redan i ungdomen. De flesta gör det inte. Många som gör det senare i livet behövs också på den politiska arenan. Det betyder inte att ungdomsförbunden inte behövs. Expressen gör fullständigt fel som dömer ut denna verksamhet. Den bör tvärtom uppmuntras på alla sätt.

Mer läsning

Annons