Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De stigande förväntningarnas missnöje

/
  • I 45 år har Rune och Ingegärd Evertsson varit gifta, nu tvingas de bo var för sig.

Annons

Efter 45 år tillsammans som man och hustru bli separerad på ålderns höst – det är grymt. om makarna Rune och Ingegärd Evertsson som placerats i varsina lägenheter på Frösö strands äldreboende; Rune bor en trappa under Ingegärd, och det är inte öppet mellan våningarna. Självklart måste man försöka ordna så att paret kan fortsätta att leva tillsammans så länge som det är möjligt.

Många kommuner saknar dock beredskap för att husera äldre par med vårdbehov. Sedan kan man i just det här fallet tycka att lite flexibilitet inte skulle skada; varför inte bara ställa in en större säng i Ingegärds lägenhet?

I botten av den här diskussionen ligger frågan om samhällets, i det här fallet kommunernas, förmåga att möta medborgarnas förväntningar på utveckling och god service. Här finns ett dilemma som Tage Erlander uppmärksammade redan på sin tid. Erlander talade om de "stigande förväntningarnas missnöje"; välfärdssamhället blir aldrig färdigt; saker kan alltid bli bättre.

För S-märkta kommunpolitiker blir den här omöjliga ekvationen extra problematisk. Ty det är sällan god vilja som saknas när budgeten ska spikas. Däremot är pengar som bekant ingen oändlig resurs. Borgerliga politiker behöver inte våndas på samma sätt över de stigande förväntningarnas missnöje eftersom man inte delar uppfattningen att det gemensamma bör ta ett stort ansvar för samhällsutvecklingen. En skattesänkning smakar bättre.

Östersunds kommun har lagt en rekordtung investeringsbudget för kommande år. Och knappt har man hunnit sätta spadarna i marken innan nya krav blir resta: kulturhus, billiga bostäder, ungdomshus. Gemensamma boendemöjligheter för äldre. Dessa krav, inte minst det senare, är legitima och målet bör vara att realisera dem.

Sedan är det upp till politikerna att ta ansvar för sina prioriteringar, vilken ordning man väljer att genomföra investeringarna.

Till medborgarna kan man säga: Ställ gärna krav på kommunal utveckling, men notera också vilka partier som står för leveransen.

Mer läsning

Annons