Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna klarar att se människan

/

– De rödgröna föreslår en återgång till utsorteringspolitiken.

Annons

Så avfärdar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) de rödgrönas förslag till en återupprättad allmän sjukförsäkring.

Ordvalet är intressant. Det är verkligen nyspråk. För utsortering är precis det som pågår i den borgerliga regeringens regi. Deras recept innebär att folk ska ställas på bar backe för att på det viset förmås att arbeta.

Reinfeldt pekar med sitt avfärdande av de rödgrönas förslag, på hur sjuktalen länge sköt i höjden på ett sätt som ingen tror är bra. Men faktum är att den socialdemokratiska regeringen tog många initiativ före valet för att få ner sjukskrivningarna.

Faktiskt tog man i, även om det inte liknar det Reinfeldt gjort, så att det kan ha avgjort valet. Reinfeldts valseger var ju knapp, och det var nog en och annan, både sjuk och arbetslös, som trodde att en förändring skulle förbättra det personliga läget.

Nu vet de bättre. Den borgerliga politiken går ut på kollektiv bestraffning av sjuka och arbetslösa med syftet att fånga alla de fuskare som ingår i de borgerligas verklighetsbild. Då får den som verkligen blir sjuk eller arbetslös finna sig i att också bli jagad.

Men återupprättandet av en god sjukförsäkring är inte ett återupprättande av ett utsorteringssystem. Det innebär en återgång till ett system där sjuka har ett gott försäkringsskydd, medan den som kan arbeta ska arbeta.

Skillnaden mellan grupperna ska inte, som de borgerliga genomfört, fastställas i ett byråkratiskt system där antalet sjukdagar är det enda som gäller, med utebliven försörjning som piska och dagens 50-procentiga ökning av socialbidragen som följd.

I stället ska var och en utredas och ges en chans till rehabilitering och återgång till arbetet efter en personlig plan. Om det bara går att arbeta. Annars ska en försäkring värd namnet gälla också den som tjänar en normal lön.

I förslaget ingår en höjning av ersättningen till 80 procent upp till en inkomst av tio basbelopp.

Plus införandet av medborgarkontor kallade Moa (Människor och arbete) där Försäkringskassa, Arbetsförmedling och kommunens motsvarigheter ska göra att människor slipper skickas mellan olika kontor.

Stupstocken försvinner direkt. Men allt kan inte göras på en gång. Reinfeldt uppskattar kostnaden till 3,3 miljarder. Han påpekar att den ännu är ofinansierad. Då säger jag: Det är en kostnad väl värd att finansiera för var och en som väljer människorna före systemen.

Mer läsning

Annons