Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har raserat skyddet

Moderat nyspråk lär inte övertyga väljarna när ytterligare 150 000 jobb försvinner de närmaste två åren. Regeringen måste nämligen ta det fulla ansvaret för att det försäkringssystem raserats som ska skydda medborgarna vid kriser som dagens.

Annons

Vi har gjort det lättare för människor att få jobb och arbetsmarknaden fungerar bättre. Det kommer att bidra till att vi kan återfå väljarnas förtroende, säger finansminister Anders Borg (m) optimistiskt när han presenterar det han själv kallar de sämsta ekonomiska utsikterna på 30 år.

Han gör det därtill samtidigt som han fortsätter att säga nej till alla nya stimulanser i den akuta krisen.

Han gör det samma dag som Sveriges Kommuner och landsting presenterar ytterligare försämrade prognoser över skatteintäkterna. Det handlar om tre miljarder nästa år och åtta miljarder för 2010. Det motsvarar 20000 jobb och följer på den försämrade prognos som presenterades i oktober då SKL resultatlöst begärde tre plus fem miljarder till kommunsektorn.

Politiker i landsting och kommuner, av alla politiska kulörer, kräver nu att regeringen ökar statsanslagen för att man på så sätt ska undvika skattehöjningar. Ett stort antal kommuner har redan aviserat höjningar inför nästa år.

Men finansminister Anders Borg hänvisar till Göran Perssons ord: den som är satt i skuld är inte fri.

Det är svårt att säga annat än att Persson har rätt. Men det innebär med rätt stor säkerhet inte att han därför är skuldfri. Persson fick ju mycket skäll för att han byggt en ny sörmländsk gård. Vad jag förstår var lånade pengar inblandade. Det lär Persson vinna på ekonomiskt i längden. Rent mänskligt gör han det säkert redan nu.

Ska vi alltså diskutera Sveriges ekonomi i en akut kris så gäller det att dels komma ihåg att statens överskottsmål gäller över en konjunkturcykel. Dels finns det pengar att hämta i den mån färre går ut i arbetslöshet. Och det är precis vad extraanslag till kommunerna är ägnade att se till – att rädda jobb.

Men alla jobb kan inte räddas i en kris som denna. Det är därför de borgerligas raserade a-kassa är så förödande. De borgerliga trodde att det var deras ”utbudspolitik”, alltså exempelvis den försämrade a-kassan, som gav jobb 2006 och 2007 när det egentligen handlade om en väldig efterfrågan. Samma efterfrågan som nu faller som en sten.

I dag är var tredje arbetslös oförsäkrad. I tidigare kriser har den siffran varit 15 procent. Och nu är krisen djupare än på länge. Bistra tider stundar för många.

Mer läsning

Annons