Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har inga nya verktyg

/

Nej, det räcker inte. Och regeringens stimulanspaket kom för sent när det måste tvingas fram. Men värt att notera är att det paket regeringen la i går har en rätt socialdemokratisk profil, med satsningar på arbetsförmedling och yrkesutbildning.

Annons
Det beror på att regeringar, tvärt emot vad som sas i valrörelsen, inte har några andra verktyg än de sossarna tagit fram och alltid använt.
Först har kritiken gällt att inget gjorts, nu gäller kritiken att regeringen gjort för lite och agerat för sent. Till det kan nu läggas kritiken att man tvingats ändra sig. Det som sas inte skulle behövas i går görs i dag. Det värsta är att all kritik känns befogad. Det är obegripligt att de borgerliga tidigare så kategoriskt avfärdat behovet av mer stimulanser i den allt mer krisande svenska ekonomin.
När man väl agerar gör man det försiktigt. Åtta miljarder är ungefär hälften av vad sossarna föreslagit. Och det är i sin tur betydligt mindre än vad arbetsmarknadens organisationer och många ekonomer rekommenderat i storlek, om än med helt olika inriktningar beroende på vilken sida förslagen kommit ifrån.
Samma tydliga skillnad finns inte i regeringens förslag. De är faktiskt rätt socialdemokratiska till sin karaktär. Mer av arbetsmarknadsutbildning är en sak. Yrkesvux är en bra satsning även om regeringen ännu är långt ifrån den Komvux man tidigare rustat ner.
Satsningen på praktikplatser och nya arbetsförmedlare är också bra, även om det är högst tveksamt om det blir effektivare genom att dessa tjänster köps in. Viktigast är att resurserna ökas.
ROT-avdraget är också välkommet. Det ger rimligen sämre konjunktureffekt när det permanentas, då kan ju folk vänta med sina ombyggnader. Men beloppet är istället höjt betydligt sen sist. Det kan i bästa fall ge god effekt mot hushållen. Men varför bara mot hushållen. Här behövs mer.
Att en miljard på infrastrukturen satsas på underhåll låter som ett sätt att snabbt få pengarna i arbete.
Varför då inga allmänna ekonomiska stimulanser, som så många efterlyst. De är för dyra per skapat jobb, säger regeringen. Frågan är varför de inte säger samma sak när det gäller de jobb man påstår sig ha skapat genom alla skattesänkningar.
De borgerliga har lovat för mycket. Nu har de inga andra grepp att ta till än de traditionella - om än för sent och för snålt. Mer kommer att behövas. Inte minst satsningar i industri och offentlig sektor.

Mer läsning

Annons