Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är Obama en värdig fredspristagare

/

Annons

1. Hur kan presidenten för världens enda militära supermakt, som därtill befinner sig i öppet krig, få Nobels fredspris?

Svar: Barack Obama har ärvt två krig. I Irak har han redan börjat dra tillbaka sina trupper. I Afghanistan står han nu i valet och kvalet. Öka trupperna ännu mer, eller inte. Men han har också tydligt visat att han försöker föra en helt annan politik än företrädaren Bush.

2. Vad har han då åstadkommit hittills för freden?

Svar: Obama har tagit viktiga steg mot en kärnvapennedrustning. När Startavtalet med Ryssland såg ut att löpa ut utan en förlängning, har man i stället tagit steg mot verklig nedrustning – också hos FN i Genève. Det har redan påverkat Storbritannien som tar bort en ubåt. Det ger också en möjlighet att påverka de nya kärnvapenstater som förstås har argument att inget göra så länge de stora kärnvapenmakterna, de som ännu kan förstöra hela vår värld, inte agerar.

3. Finns det något som förbättrar läget i vår del av världen?

Svar: En av förutsättningarna för ovanstående är att Obama bryter med den inringningspolitik mot Ryssland som under Bushs styre skapade sån oro i Ryssland. Genom att inte bygga de robotramper i Polen och Tjeckien som är grunden till konflikten har Obama öppnat för nedrustningen.

4. Betyder det något för politiken att Obama är USA:s förste svarte president?

Svar: Genom sin person gör han stor skillnad. Att läsa hans memoarer: Min far hade en dröm (Bonniers) är en fascinerande upplevelse som blir än större i vetskapen att han är president i världens mäktigaste land. Med vit mor och afrikansk far, med uppväxt både i USA och utomlands, med erfarenhet som ung vuxen både från det amerikanska samhällets baksida i New York och Chicago och från framsidan vid universiteten Columbia och Harvard, så har han erfarenheter som ingen annan amerikansk president.

5. Har han tagit några speciella initiativ för att förändra omvärldens bild av USA?

Svar: Det viktigaste är nog hans resor i den muslimska världen. Talet i Kairo i juni är en uppvisning i respekt för folk med en annan tro. Samtidigt är det en uppmaning till USA att inte falla i den fälla av demonisering av andra dit Bush förde sitt land.

6. Har detta fått några praktiska följder än?

Svar: Här finns mycket i övrigt att önska. Men vad gör en president innan ens nio månader gått av ämbetsperioden. Mest konkret är nog det faktum att USA och Iran satt sig ned vid samma förhandlingsbord för första gången sen 1979. Risken att det spårar ur i form av nytt våld är ännu stor eftersom oron över Irans kärnvapenambitioner fortfarande är stor. Men Irans öppenhet för FN:s vapeninspektörer är hoppfull.

7. Vad betyder Obama för möjligheten till fred i Palestina/Israel?

Svar: Hittills har det varit en besvikelse. USA:s krav på ett ovillkorligt stopp för de så kallade bosättningarna på ockuperad mark, har avvisats av Israel utan att det så här långt fått några konsekvenser för Israel. Obama har ett starkt motstånd i USA för de hårda krav på Israel som är en förutsättning för en fred.

8. Till sist: Varför fick han då priset av den norska Nobelkommittén?

Svar: Kommitténs ordförande, socialdemokraten Thorbjørn Jagland, säger bestämt att Obama får priset för det han redan uträttat på kärnvapenområdet men också för USA:s ändrade och mindre självtillräckliga attityd till omvärlden. Men det är nog ingen tvekan om att priset också ska ses som ett stöd och uppmuntran till presidenten och alla amerikaner som står för en fredligare värld. Obama är en värdig pristagare.

Mer läsning

Annons