Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Marx?

/

Annons

Vad kostar 400 000 influensasjuka löntagare samhällsekonomin? Någon på Konjunkturinstitutet har räknat på saken och svaret är givet: mycket, vi kan strunta i de exakta uppskattningarna. Vi räknar som bekant på mesta. Vi sätter prislappar på alltifrån krig, klimatförändringar till bilservice.

Och hur är det med Vägverket, har inte de beräknat hur mycket varje trafikdödad kostar samhället? Egentligen inget kontroversiellt i detta. Även om ett antal liv skulle räddas går det inte att motivera vajerräcken längs hela det svenska vägnätet.

Det finns däremot närbesläktade dilemman som inte känns lika självklara.

Tänk att en person lider av en mycket ovanlig sjukdom som obehandlad försämrar livskvaliteten eller rent av leder till döden. Kostnaden för behandlingen uppgår till flera miljoner årligen. Ska vi behandla denna enda person eller använda motsvarande belopp så att det kommer fler till gagn? Här blir pengafrågan nästan absurd. Anser man att alla som kan leva ett någorlunda värdigt liv ska få den vård som behövs blir det omöjligt att prata pengar. Fast när det gällde vajerräcken var det inte lika svårt att ta ställning ...

I takt med att vetenskapen erbjuder allt mer sofistikerade – och dyra – lösningar på livets utmaningar tvingas vi till allt svårare överväganden. Arbetsmarknaden för skolade filosofer är kanske inte så mörk ändå. Eller så blåser vi helt enkelt nytt liv i gamle Marx.

Mer läsning

Annons