Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civila insatser en större hjälp

/
  • Natos trupper i Afghanistan uppfattas på goda grunder som ockupationssoldater. Sverige borde lägga mer på civilt stöd istället för på fler soldater. Det är hög tid att förhandla med talibanerna. Att USA därför inte kan tänka sig att överge striden mot al-Qaida är, däremot en självklarhet. Bilden togs vid det afghanska nyåret i mars.

Annons

Efter åtta år av krig är slutet ännu inte i sikte. Det plågade afghanska folket lär få lida av kriget ännu under lång tid. Frågan är nu vad president Barack Obama kommer att göra med det krig i Afghanistan, som han ärvt av sin föregångare Bush? De nya truppförstärkningar med 30 000 soldater som Obama redan satt in har inte gett resultat.

Dagens 100 000 utländska trupper har inte gett resultat.

Nu tycks valet stå mellan att fortsätta det fullskaliga kriget mot talibanerna och skicka dit ytterligare 40 000 man, eller att, som Obamas vicepresident Joe Biden sägs föredra, förhandla med talibanerna och erbjuda humanitär hjälp, för att i stället sätta all militär kraft mot al-Qaida i gränsområdet mot Pakistan.

Vi har all anledning att hoppas på det senare alternativet. Uppenbarligen sker nu ett intensifiering av inbördeskriget i Pakistans nordvästra provinser samtidigt som amerikanska obemannade flygplan stöttar regeringssidan där.

Chefen för Natostyrkorna i Afghanistan, Stanley McChrystal, förordar en truppförstärkning. Men han har samtidigt visat tillnyktring när han förklarat hur Natos agerande, dödandet av afghaner, ständigt skapar nya talibaner.

Det finns flera orsaker till det. En sak är som McChrystal beskriver det, att om Nato dödar två av tio talibaner så återstår inte åtta utan 18, på grund av de släktingar som vill hämnas. I det afghanska samhället föds många barn, men det är den äldste sonen som ärver. Det gör att många unga män ser kriget som sättet att klara sin försörjning. I den afghanska armén, som Nato hoppas ska kunna ta över den krigföring som går så dåligt för Nato, är nio av tio analfabeter. Det kan jämföras med att 75 procent av befolkningen är analfabeter. Det i sin tur säger en del om urvalet till denna armé.

Natos insats, där ingår de svenska truppen, uppfattas av afghanerna på goda grunder som en ockupationsstyrka. Som Socialdemokraten Pierre Schori skriver i lördagens SvD, bör man nu afghanisera fredsprocessen och förhandla med talibanerna, något president Karzai hittills förvägrats.

En hållbar regional plan måste utarbetas med hjälp av FN och EU och grannländer som Iran, Pakistan, Indien, Kina och Ryssland.

Och viktigast. Omvärlden måste omvandla sin tungt militariserade närvaro till en massiv insats på civil återuppbyggnad. Schori ifrågasätter därmed om inte den svenska insatsen måste analyseras så att inte en ökad svensk militär insats går ut över ”livsviktigt civilt stöd åt Afghanistans folk”. Schori kunde vara tydligare. Med tanke på hur Socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor Urban Ahlin uttalat sig de senaste dagarna så, är det viktigt att Ahlin kritiseras för sin överdrivna tro på militära insatser.

Vi kan ha synpunkter på hur USA ska kunna avsluta det krig Obama ärvde. Men det är inte trovärdigt att säga att Sveriges bästa bidrag till freden i Afghanistan är de trupper som i dagsläget och till enorma kostnader har problem att göra annat än att skydda sig själva. Sverige kan betyda mycket mer i form av bidrag till civil återuppbyggnad.


Mer läsning

Annons