Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Strömsund

/

I Oviken fortsätter bybornas protester mot planerna på en eventuell uranbrytning. Oron är stor för hur en brytning skulle påverka människor och miljö.

Annons

För oavsett vad regeringen säger så tillhör kärnkraften historien, det är inte medelst ny atomkraft som Sverige ska klara framtidens energibehov. Faktum är att i Berg, Åre, Östersund, Krokom och Strömsund finns redan beslut som säger nej till uranbrytning.

När det gäller energifrågan så kan man emellertid inte säga nej till det ena utan att säga ja till något annat. Vattnet vittjar vi redan på kilowatt, näst på tur för länets del står vindkraften.

För två år sedan offentliggjorde skogsbolaget SCA och norska Statkraft sina planer på en smått unik vindkraftssatsning i Mellannorrlands skogsland. Investeringen sträcker sig över fyra kommuner och innefattar sju vindkraftsparker med sammanlagt 450 kraftverk. En investering på 16–20 miljarder kronor. Förutom att vara delaktiga i en satsning som är helt rätt i tiden, ligger i de kommunala potterna viktiga arbetstillfällen och ersättning i form av bygdemedel.

Men i Strömsund är det stopp. För kraftverk som reser sig över 150 meter krävs nämligen extra stark varningsbelysning och Strömsunds kommunalråd Karin Stierna (C) ser, som hon uttrycker det, en risk för blinkande tivolin i skogen. Så talar alltså den högsta ansvariga för en glesbygdskommun där storföretagen formligen står i kö för att få etablera sig. Eller hur var det nu? Just det, Strömsunds kommun med drygt nio procents arbetslöshet, krympande elevkullar och svarta hål i den offentliga ekonomin.

Om Karin Stierna ser ett tivoli i skogen ser andra en cirkusdirektör i Karin Stierna. Ett löjets skimmer dras över kommunalpolitken. Vilka andra jätteviktiga synpunkter kan kommunalrådet tänkas ha på vindkraftsprojektet? Är den traditionella vita färgen till belåtenhet eller skulle hon kanske föredra en mer grön kulör som harmonierar bättre med omgivningarna?

Tidigare var Centerpartiet synonymt med en offensiv och framåtsyftande energipolitik där det gamla och smutsiga skulle fasas ut till förmån för sol, vind och vatten. När det väl kommer till kritan är det tyvärr samma deprimerande argument som alltför ofta hörs – låt oss omfamna framtiden, men inte om det stör utsikten från min vedbacke, inte om vi ska få ett blinkande tivoli i skogen, inte om ...

I stället för att ödsla tid på bagateller borde Strömsunds kommunalråd fundera vad det innebär att förhala ett projekt som är så betydelsefullt för industri, berörda kommuner och inte minst klimatet.

Norrlands inland behöver fler människor och fler investeringar. Krumbuktande politiker klarar vi oss däremot utan.

Mer läsning

Annons