Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chanser – och risk för bakslag

Annons

Socialdemokraterna håller kongress om en månad. Frågan är om det blir en fortsättning i höst. Det är vad Kriskommissionen föreslagit. Mona Sahlin höll i går öppet för att det blir så. Det innebär chanser för den omprövning som behövs. Men det innebär också risker. Det är inte speciellt attraktivt att tänka sig att den nye eller nya partiledaren bakbinds av ytterligare en lång väntetid i ett läge där verkligheten pockar på en aktiv opposition. Med en sjukförsäkring så dålig att kyrkan reagerar, med en arbetslöshetsförsäkring där fyra procent får de omdiskuterade 80 procenten i a-kassa, där tågen inte går som de ska och elproducenterna tillåts göra vinster som går ut över både hushåll och industri, låter en väntetid till hösten som ett stort politiskt risktagande.

När partistyrelsen nu säger sig jobba på ett dokument som utgår från Kriskommissionens slutrapport låter det som om det finns hopp om ett anständigt resultat redan i mars. Fast vi är inte där än. Egentligen tycker man att nyliberalismen inte skulle bestå som tankesystem efter den finanskris där staterna fick rädda banker och finansinstitut som annars avskyr regleringar lika mycket som de älskar bonusar till bankernas ledningar. En orsak är väl att många tjänar på systemet. Och de har pengar att sprida sin ideologi med.

Men problemen finns där. På Irland som i går gick till val, vet man nu vad bankernas excesser kostar. På Island vet man också. Men det gäller även i arabvärlden. Libyen är en sak för sig. Men tänkvärt är hur de folkliga upproren i Tunisien och Egypten riktar sig mot en nyliberal politik där privatiseringar, och påföljande överföring av rikedomar till de styrande, varit de senaste decenniernas huvudlinje. När nu matpriserna höjts och de allt fler fattiga fått nog, gav dessa fattiga demokratiaktivisterna sitt stöd. Frågan är nu bara om den militär som tagit över, är beredd att ändra en politik som gynnat dess högsta ledning. Här finns risk för bakslag. I går genomfördes åter en väldig demonstration i Tunisien. Än finns chans till fortsatta framgångar såväl som risk för stora bakslag.

Mer läsning

Annons