Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns splittring i öppen dager

Det drar i hop sig till strid inom Centerpartiet. Det borde inte förvåna någon, en sån total förvandlings som Centerpartiet genomgått under 2000-talet.

Annons

 Gränsen tycks vara nådd för i varje fall fyra riksdagsledamöter. Det är inte den extrema variant av nyliberalism som Centern lagt sig till med som får dem att reagera. Det är i stället Centerns gamla paradgren, kärnkraftskritiken, som till sist får dem att sparka bakut. Det som förvånar är väl snarast att det inte skett tidigare. I ett första läge har Centern övergett idén om kärnkraftsavveckling. I utbyte fick man en del satsningar på alternativa energikällor. När regeringen inklusive Centerledaren Maud Olofsson sen kom överens om att tillåta nybyggnad av reaktorer på de platser som i dag hyser kärnkraftverk, blev det för mycket.

Det hela förvärrades av att Olofsson framställde det hela som ett enigt beslut av rikdagsgruppen. I Rapport på torsdagen kunde Solveig Ternström (C) berätta att hon inte heller tilläts att i riksdagen lufta sin oenighet. De fyra hotar nu med att rösta nej när ett förslag om nybyggda reaktorer når riksdagens bord. Det skulle få förslaget att falla om alla de rödgröna trycker på nejknappen. Partipolitiskt har detta en större sprängkraft än man kan tro. För i den här frågan är avståndet inte så stort till de rödgröna som ju, mindre uppmärksammat, alla tre går på den linje som Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet tidigare höll sig till, nämligen den att kärnkraften ska avvecklas, men det ska göras i den takt som nya alternativ utvecklas och som industri och näringsliv tål.

Det är ett attraktivt alternativ för den som inser att vi i dag inte kan undvara kärnkraften, samtidigt som vi inte kan bygga fast oss i en ny generation som räcker också detta sekel ut. Men missnöjet bland de gamla Centerpartisterna gäller många andra av de frågor där Centern bytt fot. Maud Olofsson lär sitta löst om de borgerliga förlorar höstens val. Och hoppet om det är i högsta grad levande.

Mer läsning

Annons