Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerextremt

Annons

Vi kommer att driva frågan om förändringar i anställningsskyddet lagstiftningsvägen säger centerledaren Maud Olofsson. Hon tar därmed strid mot de ”nya” moderaterna som inte ser anställningsskyddet som något stort problem i dag.

Det här, lagen om anställningsskydd, las, är ju den punkt där moderaterna faktiskt har förändrat sig, så just nu är jag inte speciellt rädd för att centerledaren ska få igenom sitt krav.

Jag ser det mer som röstfiske bland de moderatväljare som fullt ut är kvar i nyliberalismen. Den som tycker att anställningsskyddet är för starkt kan fundera över ett exempel jag fick reda på i förra veckan. Det gäller en kvinna som jobbat på samma företag, om än under olika ägare, i 43 år. Vid 58 års ålder får hon nu gå. Så små kan turordningskretsarna bli ibland. Och hon tvingades ta hjälp av facket för att ens få sin rätt till ett års uppsägningstid. Det här var inget litet företag, men man försökte ändå i strid med lagen, las komma undan med ett halvår.

Men har då småföretagen råd med sånt frågar sig den nya tidens centerextremister?

Ska vi inte i stället ställa oss frågan om vi vill ha ett samhälle där löntagarna kan behandlas hur som helst. Det måste gå att säga upp folk.

Det går ju, som till och med moderaterna inser i dag, redan med dagens las. Men det kan inte få vara gratis. Speciellt inte i ett samhälle där de borgerliga kraftigt försämrat arbetslöshetsförsäkringen. Utan fack, kollektivavtal, anställningsskydd och socialdemokrati, finns bara godtycke kvar för löntagarna.

Mer läsning

Annons