Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt hövding

/

Är det oschysst att i hemlighet banda en landshövding som förespråkar juridiska grädd­filer för särskilt viktiga personer?

Annons

Nej, däremot är det oschysst att spela in en lågstadielärare som i lunchrummet klagar på den frånvarande rektorn inför kollegorna. Marianne Samuelsson är emellertid ingen lärare utan Gotlands landshövding. Och om en hög statlig tjänsteman allvarligt missköter sitt arbete är det kollegornas moraliska skyldighet att slå larm.

Vissa anser att bandupptagningen där Samuelsson i ett internt möte på länsstyrelsen förordar en generösare regeltolkning för en lokal företagares strandnära byggnationer är taskig. Det tycker inte jag. Däremot är hela den där historien en viktig påminnelse om den mogna demokratins svåraste utmaningar. I Sverige lever vi inte under hotet av statskupper och väpnade separatistgrupper, däremot finns den allestädes närvarande risken för korruption och svågerpolitik. Det går betydligt snabbare att rasera en myndighetskultur som bygger på transparens och likhet inför lagen än vad det tar att bygga upp den. Ett tveksamt bygglov här, ett kryddat föreningsbidrag där ...

I Sverige är alla medborgare – förutom kungen – lika inför lagen. Vi ska varken tillfoga Volvochefer eller lokala entreprenörer till denna skämmiga lista med undantag. Nu väntar vi på resulatet av det möte som ska hållas mellan Marianne Samuelsson och kommunminister Mats Odell. Beskedet från ministerns kansli borde vara att regeringen söker en ny landshövding till Gotland.

Mer läsning

Annons