Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byken måste tvättas

/

”Ingenting har skadat USA:s anseende i världen så mycket som avslöjandena om att detta land tänjde på lagen och på regelverket för den verkställande makten genom att auktorisera tortyr och grymhet”.

Annons

 Det är för sent att dra George W Bush inför riksrätt, men det är icke desto mindre viktigt att hela sanningen om USA:s krig mot terrorismen en gång för alla dras fram i ljuset. Ja, sanningen är faktiskt viktigare än ansvarsutkrävningen. Patrick Leahy, ordförande i senatens justitieutskott och en av USA-kongressens tungviktare, tillhör dem som förordar inrättandet av en sanningskommission för att kartlägga alla fel och brott som begicks under den förra administrationens styre. Det handlar om att, för att låna Leahys ord, samla alla fakta så att ”hela historien, inte bara enskilda delar” blir kända för allmänheten. Ett mycket klokt initiativ.

Förra veckan offentliggjorde Barack Obama nio interna promemorior från Bushs tid som visar att expresidenten låste upp flera lagar, bland annat för att kunna besluta om telefonavlyssning utan erforderliga tillstånd och transportera fångar till hemliga förhör. Men i sekretessens skuggor gömmer sig förstås ännu mer skit. Beslut som har passerat grundlagens råmärken och gått på kollisionskurs med amerikanska grundvärden.

Obama, fri från alla smutsiga kopplingar till den förra regimen, borde känna ett ansvar att tvätta USA:s smutsiga byk. Han har chansen att visa både sina egna medborgare och världen vilken väg USA kommer att slå in på, vilka misstag och felgrepp som inte kommer att upprepas. Men då måste alla kort upp på bordet.

Vad hände i detalj på Guantanamo? Hur många människor har försvunnit, torterats, dödats i förhörsrum och fängelseceller? I vilken omfattning lät USA transportera fångar till andra länder för att undvika konflikter med sin egen lagstiftning? Utfärdades order om regelrätta avrättningar, alltså politiskt sanktionerade mord? Vilka metoder användes för att kartlägga människors levnadsvanor, ideologi och kontakter?

Det amerikanska folket måste få veta vilka övergrepp som har begåtts. Annars kommer man aldrig att veta vad man ska skydda sig mot i framtiden.

Mer läsning

Annons