Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bry er inte om kärnkraften, försökte Olofsson

/

Det gemensamma pressmeddelandet från Vattenfall och Industrikraft krockade med sossarnas partikongress och blev inte riktigt den stora nyhet som det borde ha varit.

Annons

Den statsägda energijätten planerar att utöka den svenska elproduktionen och i klartext handlar det om nya kärnkraftverk. Det som var snudd på omöjligt i Centerledaren Maud Olofssons värld för mindre än ett år sedan har nu utvecklats till en halvfärdig tanke.

I regeringens energipolitiska överenskommelse från februari öppnas möjligheten att byta ut gamla reaktorer mot nya. Fast det där om ny kärnkraft, lät näringsministern oss förstå, var mest en detalj och inget bry oss. Näringslivet kommer ändå inte ha råd att uppföra några nya reaktorer eftersom regeringen inte tänker subventionera byggandet. Nej, tänk i stället på alla nya vindsnurror som nu ska byggas, försökte Olofsson.

Kanske lyckades näringsministern dupera några ledamöter i den egna riksdagsgruppen, men nu vet de i så fall bättre. Vattenfall och Industrikraft (som representerar företag inom basindustrin) skisserar alltså på nya kärnkraftverk.

Högern har upphävt förbudet att bygga nya reaktorer, statsministern tänker högt om uranbrytning på svensk mark och i bräschen för en nybyggnation går statens eget kraftbolag. Allt detta inom loppet av tio månader.

Vinnarna i spelet om energipolitiken är Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund, borgerlighetens främsta kärnkraftskramare. För Maud Olofsson är det däremot inte lika lattjo. När allianskompisarna krävde mer stret i kablarna lade hon sig först platt och blev sedan den nyttiga hantlangaren.

”Jag gör det för barnen och för barnbarnens skull”, sa en snyftande Olofsson när energiuppgörelsen presenterades. Nej, du gjorde det för Fredriks och Jans skull. Och för makten.

Mer läsning

Annons