Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till Ledarsidan

/
  • Hur får vi ett slut på dessa bombhot? Prova en mer återhållsam rapportering, föreslår insändarskribenten.  Foto: Ulrika Andersson

I radion och pressen har bombhotet mot lasarettet fått stort medieutrymme, något som torde glädja upptågsmakaren. Jag vill minnas att det var liknande problem i Nyköping på 70-talet och då var det skolor som ständigt fick utrymmas.

Annons
Sannolikt genom en tyst överenskommelse mellan Folket och Sörmlands Nyheter slutade pressen helt med att skriva om bombhoten som då nästan omedelbart upphörde. Ingen uppmärksamhet, inga bombhot. Kanske vore det idé att pröva samma metod i Östersund.
Erik Rääf

Kalle svarar:
Kanske är det så att den mediala uppmärksamheten inspirerar till nya bombhot. Om detta vet vi inget säkert. Men det vore konstigt, ja tjänstefel rent av, om vi avstår från att rapportera om händelser bara för att det, eventuellt, kan trigga liknande handlingar. Speciellt när händelserna får betydande konsekvenser för samhället, i form av stora kostnader, omdirigerad kollektivtrafik, evakueringar och så vidare.
Jag tror tvärtom att en väl avvägd rapportering som också belyser konsekvenserna av dessa dumma gärningar kan bidra till en fördjupad diskussion, så att ungdomar, föräldrar och skola verkligen förstår allvaret.
Att lägga locket på och låtsas som inget har hänt brukar sällan leda till konstruktiva lösningar.
Ett tips, i dagens LT resonerar medieprofessorn Lars Nord kring effekterna av medias rapportering.

Mer läsning

Annons