Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons
På gårdagens ledarsida kunde man läsa att jag lämnat allianssamarbetet i Berg för att slippa bära hundhuvudet om att skolan i min hemby Kövra skulle avvecklas. En helt tokig analys.
Vänsterpartiet kliver av eftersom de överenskommelser som skulle ligga till grund för samarbetet under alltför lång tid och alltför många gånger har brutits. Detta har varit frågor som ständigt varit på mötesagendan vid våra styrelsemöten i vänsterpartiet och nu slutligt nått vägs ände.

När samarbetet inleddes efter valet 2006 var vi överens om att hantera den viktiga skolfrågan varsamt och i dialog med berörda människor i tätorter och byar. (Notera att strukturåtgärder förstås inte bara behöver beröra byskolor.)
Men tyvärr har frågan hanterats allt annat än respektfullt. Här har enstaka individer visat prov på okänslighet. Nu råkade deras mål vara centralisering, men det är inte det viktiga. Oavsett vad man vill åstadkomma inom politiken så måste man visa respekt för den öppna demokratiska processen och de människor som berörs. Som alla vet så spänner kommunpolitiken över ett mycket brett spektrum. Att som Kalle Olsson, koppla vänsterpartiets beslut till en enskild skola, låter rimligen naivt för alla som är insatta i politikers vardag.
Respekten har alltför ofta saknats i allianssamarbetet. Därför kliver vänsterpartiet av, efter moget övervägande. Vår bedömning är att vi har bättre möjligheter att driva vår politik utanför alliansen. Därför, menar jag, var det vårt ansvar att kliva av. Vi är övertygade om att våra väljare inte accepterar att vi administrerar andras politik utan att ges möjlighet till påverkan.

Alf Lundin, vänsterpartiet i Berg

Mer läsning

Annons