Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till Ledarsidan

/

I min roll som ansvarig för Caremas Äldreomsorgs uppdrag från Östersunds kommun känner jag mig nödsakad att skriva detta brev till LT:s ledarredaktion. Hur lågt får en ledarskribent gå i sin retorik för att förgöra något som man tycker är felaktigt utifrån sin egen politiska uppfattning?

Annons

Jag känner att detta är ett grovt övertramp på alla mina kompetenta medarbetare i Östersund. Säkert har LT glömt bort att de människor som ni nu hänger ut är exakt samma personer som jobbade för Östersunds kommun innan man lade ut detta uppdrag på en privat entreprenör. Vi ber inte att någon ska dalta med oss. Vi är vänner av öppenhet men känner inte alls igen oss i den kritik som mediadrevet går ut på.

De enkla trick som ledarskribenten använder sig av för att bevisa sin tes (Google-sökning på orden Carema +kritik) kan till exempel också tillämpas på en sökning med orden Carema+mördare. Det leder till 29 700 träffar. Eller Carema+bäst, 26 000 träffar. Den som är kunnig i hur en Google-sökning går till vet vad det betyder. Nämligen att det i hela den publicerade nätupplagan av en tidning eller ett dokument har både namnet Carema och ordet mördare alternativt bäst funnits.

Det är väldigt lätt för den vanlige tidningsläsaren att utgå ifrån att det som skrivs i tidningen är ”hela sanningen” om hur det ligger till. Det är mycket bra att media tar upp svåra och viktiga perspektiv från ”den lilla människans” vy. Men det är också viktigt att tänka på att det sitter många äldre och läser dessa artiklar. Det är en slags konsumentinformation man har rätt att kräva. Just därför är det också angeläget att media ger saker deras rätta proportion så att man kan vara trygg med sin äldreomsorg.

Tro inget annat än att jag och mina medarbetare också vill kunna vara stolta över vad vi åstadkommer för våra kunder och deras närstående. Att göra våra kunder nöjda är vårt ansvar och en förutsättning för att vi ska kunna gå från jobbet och känna oss nöjda med våra arbetsinsatser. Vi privata vårdgivare jobbar dock ofta i motvind, bara för att vi utsätts för en annan och mer tendentiös behandling. Det riktas kritik mot oss som utförare i stället för att diskutera den politiska målsättningen för äldreomsorgen i demokratiska sammanhang.

Jag vill att läsarna ges en korrekt bild av hur det ligger till. Jag hoppas och tror att politikerna i Östersunds kommun har största förtroende för vårt sätt att bedriva omsorg och att det är därför de har valt att samarbeta med oss. Det är, som bekant, politikerna som ansvarar för hur uppdraget till oss är formulerat. Carema gör det som Östersunds kommun beställer av oss. Att det blir så även i verkligheten följer såväl tjänstemän som politiker upp vid regelbundna träffar med oss som utförare.Mer läsning

Annons