Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsinflation är farlig

/
  • Konkursen för investmentbanken Lehman Brothers inledde den akuta fasen av finanskrisen. Sålde bankerna samma vara som säljs, (som vid telefonsex?) alltså det som kunden vill höra.  Foto: Scanpix

Annons

Världsekonomin fick en rejäl smäll i september. Vad var det egentligen som hände? En del menar att det handlade om att sälja luft. En trovärdigare förklaring är att det handlade om att sälja inflation. Om än inte på de varu- och tjänstemarknader där man brukar oroa sig för inflationens verkningar. Men inflationen på fastighetsmarknader och börser visade sig vara ännu farligare eftersom det där saknades både regelverk och kontrollmekanismer.

Den politiska striden framöver lär komma att stå kring frågan ”vad ska vi göra för att möta krisen?”. Jag är skeptisk till regeringen Reinfeldts passivitet och positiv till att socialdemokraterna förespråkar Barack Obamas väg med snabba och kraftfulla ekonomiska stimulanser. Men vi är samtidigt många som funderar över frågan – hur kunde det gå så här.

Ett svar är att investmentbanken Lehman Brothers tilläts att gå i konkurs i september. Det var oförsvarligt och visar mest president Bushs övertro på den avreglerade marknadens självläkande förmåga.

Men det var ändå bara ett symptom på något som redan var på gång, nämligen en fastighetsbubbla som var på väg att spricka.

Vad hade då orsakat den?

Krönikören Lars Berge i SvD har en intressant teori. Han menar att det som såldes av investmentbankerna faktiskt var luft. De sålde finansiella instrument som ingen förstod sig på, inte ens konstruktörerna.

Det de sålde var, skriver han ”den förföriska berättelsen om den fria och oreglerade marknaden” och drömmen om den eviga värdestegringen. Sen jämför han med en kvinna som säljer telefonsex och därmed säljer ungefär samma sak, det vill säga vad kunden vill höra.

En trovärdigare förklaring står socialdemokraten Ann-Marie Lindgren för i AiP. Hon menar att det handlar om att inflationsspöket stuckit upp sitt fula tryne, om än på ett något annorlunda sätt.

I en tid när centralbankerna håller hård kontroll på inflationen i form av prisutvecklingen på varu- och tjänstemarknaderna så har prisutvecklingen på börserna och på fastighetsmarknaderna närmast setts som ett trevligt sätt för alla med pengar att få arbetsfria inkomster. Kraven på avkastning på kapitalet har nått oerhörda nivåer.

Behovet av bättre kontroll över de finansiella marknaderna är, skriver Lindgren i praktiken behovet av åtgärder för att hindra inflationen på dessa marknader. Vi behöver fler och nya inflationsmål.

Mer läsning

Annons