Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja prata med Hamas

/

Är det ett tvåfrontskrig som tar form i Mellanöstern? Natten mot torsdag besköts nämligen norra Israel med raketer från Libanon. Avsändaren lämnade ingen signatur. Hamas vill dock inte kännas vid anfallet och skulle libanesiska Hizbollah ge sig in i konflikten är det troligt att eldgivningen hade varit betydligt tyngre än tre raketer.

Annons

Förhoppningarna om en stundande vapenvila känns i dagsläget minst sagt naiva. Israels blodiga offensiv fortsätter, armén tränger allt djupare in i Gaza och dödstalen stiger.

Vad hade krävts för att utvecklingen skulle ha tagit en annan väg, hur hade man bäst undvikit mer blodspillan i Israel/Palestina? Ett generalmisstag var omvärldens – läs USA och EU – beslut att frysa ut Hamas efter deras seger i de palestinska parlamentsvalen för tre år sedan. Hamas terroriststämpel blev den perfekta förevändningen för att inte inleda samtal. Vi pratar inte med terrorister! blev västvärldens samfällda reaktion på valsegern.

Hade man istället låtit Hamas spela en aktiv roll hade det varit betydligt svårare för organisationen att bryta vapenvilan. Istället tittade omvärlden på medan Israel skärpte sin regim samtidigt som radikalismen fick möjlighet att växa ut i full blom på Gaza. Allt medan de progressiva krafterna (jo, de finns också) trängdes undan.

Det är svårt att bryta en överenskommelse som båda parter är eniga om. Det är emellertid omöjligt att sluta överenskommelser med någon man inte pratar med.

Bojkottpolitiken är Israels och det internationella samfundets största misstag på senare år. Resultatet ser vi ju nästan dagligen i form av nya raketattacker.

Det finns såväl principiella som pragmatiska skäl till att i framtiden, efter att krutröken lagt sig över Gaza, inleda rundabordssamtal med Hamas. Dels är organisationen det palestinska folkets representanter, framröstade i rättvisa val, dels är det omöjligt att tänka sig en fred utan ett delaktigt Hamas – inte med mindre än att Israel fullständigt utplånar Gaza.

Mer läsning

Annons