Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga regeringar – då backar Sverige

/
  • Thorbjörn Fälldins, Carl Bildts och Fredrik Reinfeldts och regeringar har alla styrt Sverige till backande BNP. Det har bara hänt under borgerligt styre.  Foton: Scanpix

Svensk ekonomi backade med hela 4,9 procent förra året. I kronor handlar det om 150 miljarder.

Annons

Det är det sämsta utfallet sen andra världskriget sas det från Statistiska Centralbyrån i förra veckan.

I en krönika i GP visar socialdemokraten Leif Pagrotsky att det i själva verket är den sämsta siffran sen krisåret 1921, sämre än under 30-talets depressionsår. Men han slutar inte där. Han konstaterar att det bara är tre år under de senaste 70 åren som svensk ekonomi backat. Det handlar om 1977, 1993 och 2009.

Vid samtliga tillfällen har Sverige haft borgerliga regeringar. Ett annat sätt att uttrycka det är att Sverige aldrig haft borgerliga regeringar utan sänkt BNP, växande arbetslöshet och försämrade statsfinanser.

Läget i svensk ekonomi var inte det bästa vare sig 1976 eller 1991. Vid maktövertagandet 2006 däremot gick ekonomin som tåget. Utgångsläget tycks inte spela någon roll. Sverige backar med de borgerliga vid rodret.

En internationell finanskris ligger den här gången bakom problem som orsakats är en oreglerad internationell finansmarknad av en typ som de borgerliga alltid försvarat. Men regeringen kan inte svära sig fri från att Sveriges BNP nu tappar mer än andra länder. Försvagade offentliga finanser med 100 miljarder är ett resultat av ofinansierade skattesänkningar.

Det försämrade sociala skyddsnätet är ju en följd av regeringens medvetna politik.

Hundratusen nya arbetslösa är ett resultat av en passiv arbetsmarknadspolitik med offentliga insatser som inte når upp till mer än vad sossarna använde i högkonjunktur.

Till detta kan läggas en obefintlig industripolitik där ingen förståelse visades ens i de mest akuta följderna av finanskrisen. Passivitet och skattesänkning

Mer läsning

Annons