Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg, skicklig?

/

Annons

Hade jag varit utan en klar politisk uppfattning hade jag tyckt att Anders Borg var en hyvens politiker. Jo, han ger ett kompetent intryck; lugn, sansad och alltid koll på de viktiga siffrorna. Samtidigt som han utstrålar en känsla av att det finns viktigare saker i livet än politiska dragkamper. Det gör det ju förvisso inte. Men det är hur som helst lätt att förstå att det finns de som gillar Borgs stil. Och om jag ska vara riktigt snäll kan samma sak sägas om Fredrik Reinfeldt.

När ansedda tidningen Financial Times rankar EU:s bästa finansministrar hamnar Borg på fjärde plats. Det är dock inte Borgs sätt att sköta statsfinanserna som imponerar mest utan just hans politiska förmåga. ”Ett fenomen, som försedd med hästsvans utgör en främmande fågel bland sina kollegor, men som ändå åtnjuter respekt”, skriver Financial Times jury och jag tror att tidningen har hittat en viktig pusselbit om man vill förstå regeringens relativt starka opinionsmässiga ställning. För egentligen borde borgerligheten vara hopplöst uträknad vid det här laget. Högern gick till val på att minska ett utanförskap som tvärtom ökat. Därutöver har man gjort livet surt för arbetslösa och sjuka och överhuvudtaget skapat en hårdare skiktning mellan samhällets grupper.

Så hur har de lyckats? Regeringen har inte hamrat in sina ideologiska trossatser i folks medvetande, i stället har man skickat fram Anders Borg som fått berätta (inte agitera) om sänkta trösklar och drivkrafter. Borg påminner om vetenskapsmannen när han förklarar sambanden. Vi måste sänka skatterna, annars blir det inga jobb. Tro mig, jag har läst ekonomi. Och tror på Borg gör folk. Men hur länge till? KO

Mer läsning

Annons